Objavljeno: 9.5.2022 07:00 | Teme: raziskave, poslovanje

Število IT strokovnjakov v EU narašča, a prepočasi

V letu 2021 je v državah Evropske Unije na področju informacijskih tehnologij delovalo 9 milijonov ljudi, kar predstavlja 4,5%celotne delovne populacije v Uniji. Število strokovnjakov v zadnjih desetih letih hitro narašča, od leta 2012 se je povečalo za kar 50,5%. Za primerjavo, ta rast je celo 8-krat večja od rasti delovnih mest v drugih sektorjih, kjer je bila rast v povprečju 6,3%.

Toda kljub temu je ta rast še vedno manjša, kot bi si delodajalci želeli, saj ponudba tu močno zaostaja za povpraševanjem. Po rahlo starejši analizi iz leta 2020 v EU primanjkuje okoli 850.000 IT strokovnjakov, zelo verjetno pa je, da se je v zadnjih dveh letih ta številka še povečala.

Agencija Eurostat je raziskala trg delovne sile v vseh državah EU, ki nakazuje kar precejšnje razlike v deležu strokovnjakov IT med članicami. Verjetno ni presenečenje, če največji delež IT-jevcev srečamo v skandinavskih državah. Na švedskem je v aktivnem prebivalstvu tako okoli 8% strokovnjakov, na Finskem 7,4%. Na repu lestvice sta Romunija (2,6%) in Grčija (2,8%).

Slovenija je s 4,8% IT strokovnjakom med aktivnim prebivalstvom na enajstem mestu med državami EU, ta stopnja pa je rahlo nad povprečjem, ki v EU zanaša 4,5%. Še leta 2016 je bil ta delež 3,5%, od leta 2019 pa je zrasel za skoraj 1%.

Kljub hitri rasti v zadnjih desetih, je področje informacijske tehnologije še naprej izrazito moški poklic, saj je delež žensk na področju IT v EU komaj 19,1%. Zanimivo, da je delež ženskih strokovnjakinj največji v državah, kjer IT predstavlja najmanjši delež glede na celotno zaposleno populacijo. V Bolgariji je delež žensk 29,2%, v Romuniji 26%, na Malti 25,6%.

Najmanj jih je na Češkem (10%), Madžarskem (14%) in Slovaškem (14,9%). Tudi Slovenija tu ne ponuja največ priložnosti za ženske, saj je v letu 2021 ta delež predstavljal 16,6% (šesto najslabše mesto v EU) z rastjo komaj 0,7% od leta 2016.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

HRWrFBljAjU

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji