Objavljeno: 15.4.2023 11:00

Softbank se umika iz Alibabe

Japonski investicijski velikan Softbank se je odločil prodati skoraj celoten delež v kitajskem spletnem trgovcu Alibaba; doslej ga je zmanjšal s 34 na 3,8 odstotka. S tem želi zmanjšati svojo izpostavljenost do Kitajske.

SoftBank je bil eden od prvih vlagateljev v kitajskega trgovca, ki ga je ustanovil Jack Ma, lani pa se je začel iz njega počasi umikati.

Potem ko je imel v Alibabi že 34-odstotni delež, je samo od začetka letošnjega leta prodal že več kot sedem milijard svojih delnic. Lani jih je prodal za rekordnih 29 milijard dolarjev. Zdaj mu ostaja še 3,8-odstotni delež.

Delnice Alibabe so na borzi v Hongkongu v zadnjem času izgubile že več kot pet odstotkov, nato pa to izgubo prepolovile.

Alibaba je sicer od leta 2020, ko je Peking zaostril nadzor nad internetno industrijo, pod velikim pritiskom. Oblasti so takrat tik pred zdajci onemogočile veliko prvo javno ponudbo delnic (IPO) hčerinskega podjetja Alibabe za digitalna plačila Ant Group.

Alibaba se je nato znašla v središču preiskav domnevnega kršenja pravil o konkurenci. V tej luči jo je doletela rekordna kazen v višini 2,75 milijarde dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji