Objavljeno: 19.5.2005

Slovenski študenti premagali konkurenco iz Vzhodne Evrope

Slovenska ekipa študentov z Univerze v Mariboru je na vzhodnoevropskem regionalnem finalu tekmovanja Imagine Cup 2005 premagala konkurenco devetih ekip in se uvrstila v svetovni finale, ki bo potekal konec julija v Yokohami. S tem so prikazali široko znanje in pripravljenost na razvoj naprednih tehnoloških rešitev. Njihov uspeh pomeni, da bo naslednje leto regionalni finale potekal v Sloveniji. Ista ekipa se je uvrstila tudi v finale tekmovanja Windows Embedded Challenge in s tem dvojnim uspehom Slovenijo uvrstila v sam vrh študentov informacijskih tehnologij.

Slovenska ekipa se je tekmovanja udeležila z rešitvijo eThnocon - Združevanje kultur. Z združevanjem sodobnih tehnologij za preprostejšo samodejno komunikacijo in prevajanje so študenti z veliko mero inovativnosti razvili rešitev, s katero lahko uporabniki laže premagujejo ovire, ki jih predstavljajo kulturne razlike in jezikovne prepreke. Rešitev je popolnoma prilagojena uporabniku, saj jo je mogoče uporabljati na osebnem računalniku ali prenosni napravi in omogoča vzpostavljanje videokonferenc, prevajanje slik besedila, dostopanje do informacij o lokalni kulturi glede na trenutno lokacijo ter preprost dostop do navigacijskih podatkov in načrtovanje izletov z uporabo naprednih zemljevidov. Med najnaprednejšimi možnostmi, ki jih nudi rešitev, je tudi prevajanje v realnem času s podnaslavljanjem ter zmožnost uporabe preproste znakovne pisave za primere, ko drugih možnosti ni mogoče uporabiti.

Imagine Cup je svetovno tekmovanje, ki ga prireja Microsoft, in je namenjeno študentom ter dijakom. Svoje znanje pa je ekipa dokazala tudi z odličnim uspehom na tekmovanju Windows Embedded Challenge. Z nadgradnjo rešitve eThnocon so se namreč uvrstili tudi v finale tega tekmovanja, ki bo 17. in 18. junija potekal na sedežu podjetja Microsoft v Redmondu. V finale se je uvrstilo 30 ekip z vsega sveta, na tekmovanje pa se jih je prijavilo okoli 300. Tekmovanje organizira Microsoft v sodelovanju z organizacijo Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), ekipe pa morajo razviti računalniški sistem, ki rešuje težave iz resničnega življenja.

http://www.microsoft.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji