Objavljeno: 25.8.2000

Slovenija s tujino izključno digitalno

V Telekomu Slovenije so danes iz prometa izključili ljubljansko mednarodno telefonsko centralo vrste Metaconta 10. Komunikacijskim potrebam je rabila skoraj četrt stoletja in zagotavljala 16 tisoč sočasnih mednarodnih povezav. Slovenske telefonske povezave v tujini so tako sedaj izključno digitalne in omogočajo 29 tisoč sočasnih mednarodnih zvez. Že od leta 1991 deluje v Ljubljani mednarodna digitalna telefonska centrala, od leta 1998 pa še ena v Mariboru.

V Telekomu Slovenije pojasnjujejo, da poteka prek teh central mednarodni promet ne le za Telekomovo omrežje, temveč tudi za oba slovenska operaterja mobilne telefonije ter za promet med mobilnima omrežjema in domačim stacionarnim omrežjem. Prepričani so, da zmogljivosti zadoščajo tudi za potrebe prihodnjih let, sicer pa je mogoča okrepitev zmogljivosti obeh central. Slovensko telefonsko omrežje bo do konca leta v celoti digitalizirano, saj naj bi Telekom v naslednjih treh mesecih posodobil še preostala 2 % omrežja.

Pred dobrima dvema letoma je bil dokončan "Slovenski optični križ", ki povezuje Italijo z Madžarsko in v dveh krakih Avstrijo z Italijo ter v povezavi s podobnimi evropskimi sistemi (TransEuropean Link, TransEuropean Backbone Telecommunication Network in TransAdria Corridor) oblikuje hrbtenico slovenskega telekomunikacijskega omrežja. Do naslednjega leta naj bi ga Telekom nadgradil z optičnimi zankami, ki so temelj za sinhrono digitalno omrežje (SDH) in za veliko zanesljivost mednarodnih povezav.

http://www.telekom.si

http://www.simobil.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji