Objavljeno: 15.2.2022 07:00 | Teme: Gartner, raziskave, oblak, proračun IT

Selitev v oblak se dogaja hitreje od napovedi

Najnovejša raziskava družbe Gartner razkriva, da podjetja povečujejo vlaganja v storitve v oblaku opazno hitreje, kot je bilo napovedovano pred začetkom pandemije. Po sedanjih napovedih naj bi podjetja že okoli leta 2025 več kot polovico vseh sredstev za IT namenila za storitve v oblaku. V letošnjem letu naj bi denimo za storitve v oblaku, ki vključujejo aplikacije, poslovne procese in infrastrukturo, podjetja namenila v povprečju okoli 41% sredstev.

Povečuje se predvsem delež vlaganj v poslovne aplikacije v oblaku. Po ocenah naj bi v letošnjem letu podjetja za ta segment namenila okoli 57% vseh sredstev, do leta 2025 naj bi se to povečalo na skoraj dve tretjini vseh sredstev za aplikacije.

Del razlogov za hitrejše selitve v oblak lahko pripišemo tudi vse bolj fleksibilnim načinom izvajanja storitev v oblaku, kot je hibridna uporaba v oblaku in na lastni lokaciji. Vse bolj pa podjetja prepriča tudi nov trend “porazdeljenega” oblaka, kjer lahko naročnik natančno izbere, kje se bodo izvajale določene storitve, s tem pa optimizira skladnost z lokalnimi zakoni (podatkovna suverenost), ob tem pa še latenco in omrežno prepustnost za specifične tipe storitev.

Gartner tako ocenjuje, da bodo podjetja v letu 2022 za storitve v oblaku namenila 1,3 bilijonov dolarjev, leta 2025 pa naj bi ta proračun narasel kar na 1,8 bilijona dolarjev. Še posebej zgovoren je naslednji podatek - pri razvoju novih aplikacij se bodo podjetja leta 2025 v 95% primerov odločila za domorodni razvoj v oblaku (cloud native). To je izrazit skok naprej od 40% odločitev za razvoj novih rešitev v oblaku, kar je bilo zabeleženo v letu 2021.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji