Oglasno sporočilo
Objavljeno: 14.12.2020 08:00

Še varnejša vožnja z novim DRAJV-om!

Že imate novi DRAJV? Poglejte, kaj so ključne novosti posodobljene aplikacije.

Luč sveta je prenovljena aplikacija DRAJV zagledala oktobra. Gre za brezplačno mobilno aplikacijo, ki deluje na osnovi telematike. Z njeno uporabo lahko vozniki analizirate svoje vožnje, spremljate svoje vozne navade, jih izboljšujete ter prihranite pri avtomobilskih zavarovanjih in zavarovanju Mladi voznik. Kaj so ključne spremembe, ki jih prinaša novi DRAJV?

Avtomatsko snemanje voženj

Ena od rešitev, ki pomaga pri tem, da vozniki zmanjšajo uporabo telefona med vožnjo, je možnost avtomatskega snemanja voženj. Z vklopom te funkcije, ne boste nikoli več pozabili vklopiti DRAJV-a, preden se odpravite na pot. Vsaka vaša vožnja se namreč tako samodejno posname, vi pa lahko vso svojo pozornost namenite izključno vožnji.

Če naredite manjšo napako, ki vpliva na oceno vožnje, ni vse izgubljeno. Avtomatično posneto vožnjo lahko namreč potrdite ali zavrnete v 24 urah. A pozor! Če vožnje v tem času ne zavrnete, se bo ta štela kot potrjena in se upoštevala pri vaši skupni oceni voženj.

Kako lahko pripomorete k pravilnem delovanju te funkcionalnosti?

1. Telefon namestite v nosilec za telefon ali drugo mesto v avtomobilu, kjer se naprava ne bo premikala.

2. Poskrbite, da bo mobilna naprava nameščena tako, da bo lahko dobro sprejemala GPS signal – torej čim bližje vetrobranskemu steklu.

Ko je telefon varno nameščen v nosilcu, je čas za vožnjo.

Če nimate vklopljene možnosti avtomatskega snemanja voženj, lahko začetek snemanja vklopite pred začetkom vožnje tudi ročno. Kasneje med vožnjo vam aplikacija ne bo dovolila aktivacije začetka snemanja.

Razlog za to je znova v skrbi za večjo varnost na cesti, saj uporaba telefona med vožnjo ni priporočljiva, zato lahko začetek in konec snemanja vožnje aktivirate le v mirovanju oziroma pri hitrosti do 30 km/h.

Kaj vse vpliva na končno oceno?

Aplikacija DRAJV med snemanjem vožnje meri hitrost, pojemke in pospeške, zaznava vse čezmerne sile pri vožnji v ovinek ter po novem tudi premike telefona. Kako se lahko izognete slabši oceni? Ponovimo, pametni telefon namestite v nosilec za telefon ali ga odložite tako, da med vožnjo ne bo zdrsnil ali se premikal.

Ste pri analizi vožnje ugotovili, da ste na nekaterih odsekih ceste prekoračili hitrost ali pa, da se hitrostne omejitve na cesti ne skladajo s tistimi, ki so navedene v aplikaciji? Prenovljena aplikacija DRAJV uporablja enake podlage za hitrostne omejitve, kot jih je uporabljala prejšnja. Te zemljevide dvakrat letno posodabljajo in so med najbolj točnimi, kar jih je mogoče dobiti za ceste v Sloveniji. Na podlagi teh prednaloženih podatkov o hitrostnih omejitvah DRAJV zaznava vse prekoračitve in jih upošteva pri oceni vožnje.

Napako glede omejitve hitrosti prijavite v aplikaciji DRAJV.

Na oceno vožnje vpliva višina prekoračitve hitrosti  ̶  višja prekoračitev dovoljene hitrosti prinaša slabšo oceno vožnje. V skladu z veljavnim Zakonom o pravilnih cestnega prometa in o voznikih so mogoča določena odstopanja (toleranca), pri čemer DRAJV tolerira prekoračitev hitrosti do 5 km/h pri vožnji do 100 km/h oziroma do 7 km/h prekoračitve hitrosti pri vožnji nad 100 km/h.

Opozorimo naj tudi na to, da prikaz omejitve hitrosti med vožnjo v realnem času ni tako natančen, kot je potem pri analizi in podajanju ocene. Naj ponazorimo s primerom: če pri tabli za konec naselja aplikacija nekaj metrov še vedno prikazuje omejitev hitrosti 50 km/h, vi pa se peljete v skladu s predpisi že hitreje, za to pri končni oceni vožnje ne boste kaznovani.

A ker vemo, da vozniki, ki redno vozite, zelo dobro poznate omejitve na svojih poteh in takoj opazite morebitne spremembe pri teh, svetujemo, da vsako spremembo omejitve hitrosti prijavite v aplikaciji DRAJV, saj se podatki o hitrostnih omejitvah posodabljajo dvakrat letno.

Prenovljena aplikacija DRAJV prinaša veliko novega. Na najbolj pogosta vprašanja, ki so nam jih poslali uporabniki, smo odgovorili. A z redno uporabo se lahko porodijo tudi kakšna dodatna, kot je recimo, kako lahko spremenite jezik aplikacije v slovenščino. Odgovore nanje lahko najdete na spletnem mestu drajv.triglav.si. Da pa boste imeli ves čas najnovejšo verzijo, predlagamo, da na svojem mobilniku vklopite možnost samodejnega posodabljanja aplikacije.

Pa srečno in varno vožnjo!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji