Objavljeno: 27.1.2022 05:00 | Teme: USB, EU

Še korak bliže enotnim polnilcem

Toliko časa že poslušamo o skorajšnji uvedbi enotnih polnilcev za prenosne elektronske naprave, da so proizvajalci problem rešili že skorajda prostovoljno. A zakonska ureditev se vendarle bliža, saj je včeraj tudi Svet Evropske unije sprejel stališče, ki podpira uvedbo enotnih polnilcev.

Evropska komisija, ki ima v EU zakonodajno pobudo, je lani septembra predlagala zakonsko ureditev obveznosti enotnih polnilcev na nivoju EU. Evropski parlament je k temu pozval že predlani, sedaj pa je svoje stališče izoblikoval tudi Svet EU. To pomeni, da so vse tri ključne inštitucije v sozvočju.

Svet EU ima sedaj mandat za pogajanja z Evropskim parlamentom o končnem besedilu uredbe ali direktive. Ko bodo ta končana, bosta obe instituciji o končnem izdelku še glasovali. In če bo šlo vse po napovedih, bo v EU obvezna uporaba polnilnega standarda USB-C – ki ga velika večina naprav že ima. Trmari le Apple, ki pa se bo v tem primeru tudi moral ukloniti. Poleg tega prodaja polnilcev ne bo več obvezna z novimi napravami, temveč jih bomo kupili ločeno, če jih bomo potrebovali.

Komisija pričakuje, da bodo letni prihranki dosegali 250 milijonov evrov, predvsem pa bo manj tudi odpadkov v obliki starih neuporabnih polnilcev.

Izjava za javnost

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji