Objavljeno: 15.3.2013 01:00

Samsung Galaxy S4 se razkriva

Samsung je na dolgo napovedovanem dogodku v New Yorku uradno predstavil svoj najnovejši in najzmogljivejši, dolgo pričakovani Galaxy S4. Do predstavitve razkrite informacije  so se izkazale za bolj ali manj točne, tako da S4 predstavlja predvsem evolucijo, ne pa revolucijo glede na zelo dobro prodajani model Galaxy S III. Brez dvoma pa bo nadaljeval njegovo uspešno pot.

Zaslon je 5-palčni, postavljen precej bolj proti robovom ohišja, predvsem pa nudi polno ločljivost HD, 1920 x 1080 pik (441 pik na palec). Zaslon je tipa Super AMOLED, pokrit pa je steklom Corning Gorilla Glass 3. Pri ugibanju o temu ali bo vgrajen procesor z osmimi ali štirimi jedri so na koncu vsi zmagovalci. Galaxy S4 bo namreč na voljo v dveh različicah: z osmimi jedri Exynos Octa pri taktu 1,6 GHz ali štirimi ob procesorju Qualcomm Snapdragon s taktom 1,9 GHz, odvisno od države oziroma regije. Štirijedrni je predvsem za ZDA, v Evropi pa bo na voljo novejši z osmimi jedri.

Delovni pomnilnik je velik 2 GB, za podatke pa bodo na voljo različice s 16, 32 in 64 GB Flash RAM. V vsakem primeru pa lahko dodamo kartice microSD zmogljivosti do 64 GB. Glavnemu fotoaparatu so povečali ločljivost na 13 milijonov pik, notranja kamera pa podpira 2 milijona pik. Posebnost je zmožnost hkratnega snemanja video posnetkov prek obeh kamer (Dual Camera), kar se nato združi v enem posnetku (slika v sliki), lahko celo med video konferencami.

Ohišje telefona je še vedno narejeno iz (kvalitetne) plastike in je rahlo manjše kot doslej: 0,8 mm ožje, 0,7 mm tanjše, celota pa je 3 grame lažja (skupno 133 g). Za tiste, ki niso pikolovski lahko rečemo, da je S4 po velikosti praktično enak kot dosedanjemu S III. Toda ob tem prinaša občutno zmogljivejši akumulator (2.600 proti 2.100 mAh) in Wi-Fi, ki podpira tudi najnovejši standard 802.11ac. Galaxy S4 bo na voljo sprva v črni in beli barvni izvedbi, za nadaljevanje leta pa so predvidene nove barvne kombinacije.

Če so strojne značilnosti zelo podobne (novejšim) tekmecem, bo Galaxy S4 skušal izstopati z vgrajeno programsko opremo in programskimi funkcionalnostmi, vse skupaj na osnovi operacijskega sistema Android 4.2.2. Omenili smo že zmožnost snemanja video posnetkov prek dveh kamer sočasno. Pri posnetkih lahko izbiramo tudi med 12 različnimi učinki. Med temi je tudi Drama Shot, na podlagi katerega lahko naredimo animirane slike (GIF) in slike z dodatnim zvočnim zapisom (Sound& Shot). Story Album pa omogoča samodejno izgradnjo foto in video albumov, ki jih lahko delimo z drugimi.

Funkcija Group Play omogoča uživanje ob glasbi, fotografijah in video posnetkih z bližnjimi uporabniki telefonov brez potrebe po brezžični dostopni točki ali signalu mobilnega omrežja. Share Music dodatno omogoča, da si uporabniki v skupini isto skladbo sinhronizirajo in predvajajo na več telefonih hkrati. Prevajalnik S Translator ponuja takojšnje prevode tekstovnih ali jezikovnih vnosov, deluje pa tudi v povezavi z elektronsko pošto, sporočili SMS in funkcijo kramljanja ChatON. Podprto je tudi takojšnje prevajanje v načinu govor-besedilo kot tudi besedilo-govor. Seveda samo z izbranimi jeziki.

Samsung Smart Pause uporabniku omogoča nadzor zaslona s pogledom. Med ogledom video posnetka se le-ta zaustavi, če telefon zazna, da je uporabnik umaknil pogled z zaslona, in nadaljuje, ko uporabnik znova gleda na zaslon. Funkcija Smart Scroll spremlja pogled uporabnika ter premike zapestja, te informacije pa uporabi za premikanje gor in dol po straneh v spletnem brskalniku ali branje pošte.

V primeru, ko ima uporabnik raje upravljanje s prsti, lahko uporabi novo funkcijo Air View, ki omogoča, da z uporabo določenih kretenj in brez dotika zaslona krmili vsebine na telefonu. Funkcija deluje z elektronsko pošto, rokovnikom S Planner, galerijo fotografij in video posnetkov ter za povečavo vsebin v spletnem brskalniku ali hitro iskanje vnosov v imeniku.  Air Gesture ob tem omogoča upravljanja glasbe, brskanja po spletu ter klicanja – telefon lahko uporabnik upravlja zgolj z mahanjem in gestami rok. 

Funkcija S Voice Drive omogoča krmiljenje telefona z razpoznavo govora med vožnjo z avtomobilom. Telefon prepozna, kdaj je preko povezave bluetooth povezan z vozilom in se samodejno preklopi v način »vožnja«, kar pomeni aktivacijo funkcije prevajanja tekstovnih sporočil v govorna. Samsung Optical Reader spremeni telefon v optični bralnik, ki zna samodejno prepoznati zajeti besedila, poslovne vizitke ali informacijo v QR-kodah.

Nazadnje je tu še podpora za sistem Samsung WatchON, saj ima Galaxy S4 vgrajen infrardeči oddajnik, s katerim lahko upravljamo večino naprav v dnevni sobi, npr. televizorje, DVD predvajalnike pa tudi klimatsko napravo. Ob ogledu TV programov, vsebin na zahtevo ter drugih bogatih vsebin, prevzame pa lahko tudi vlogo elektronskega programskega vodiča (EPG).

Samsung misli tudi na zdravje uporabnikov. Program S Health stalno obvešča o uporabnikovem zdravstvenem stanju, na osnovi informacij, ki jih pridobiva iz opcijskih tipal. Na voljo so merilnik utripa, elektronska tehnica, v pripravi pa so tudi drugi športni pripomočki. Uporabnik lahko za svoje zdravje skrbi tudi s pomočjo enostavnih in preglednih dnevnikov prehrane, vaj in spanca.

Tudi sicer bo za Galaxy S4 na voljo cel kup dodatkov. Najpomembnejšimi med njimi utegne biti opcijska podlaga za brezžično polnjenje. Samsung je torej podprl ta sistem polnjenja, vendar kot dodatek in ne v osnovnem paketu. Nadomestni pokrov s sprejemnikom in polnilna podlaga bosta v ZDA stala dodatnih 100 dolarjev. Zanimiva je tudi igralna palica Game Pad, ki telefon spremeni v igralno konzolo.

Galaxy S 4 podpira tehnologijo HSPA+42 Mbps, obstaja pa tudi različica za omrežja 4G, ki podpira širok nabor delovnih frekvenc, zato jo lahko uporabniki brez težav uporabljajo pri gostovanju v tujini. Na voljo bo v drugem četrtletju 2013, tudi v Sloveniji. Cene bodo znane tik pred začetkom prodaje.

http://www.samsung.com/global/microsite/galaxys4

2LHv1FPd1Ec

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji