Objavljeno: 4.9.2014 01:00

Samsung Galaxy Note 4 / Edge

Berlinski sejem elektronike je pred vrati, zato je Samsung z velikim pompom predstavil pehar novosti. Osrednja zvezda zadnje predstave z imenom Samsung Unpacked je pametni telefon Galaxy Note 4. Svež paradni velikan na videz ni bistveno spremenjen, bistvo skriva v podrobnostih. Gigantski, 5,7 palcev velik zaslon AMOLED ima naravnost smešno ločljivost, štirikratni HD oziroma 2560 ×  1440 pik na palec (515 PPI). Ostra slika bo prišla najbolj prav v navezi z igričarskimi očali Gear VR, ki jih je Samsung zasnoval s prvakom navidezne resničnosti, podjetjem Oculus. Očala uporabijo tako zaslon kot drobovje pametnega velikana, da uporabniku pričarajo edinstveno (3D) igralsko izkušnjo.

V notranjosti četrte Beležnice ždijo procesor Qualcomm Snapdragon 805 (2,7 GHz), 3 GB pomnilnika RAM in 32 GB shrambe, razširljive s karticami microSD. Poleg vsesplošne povezljivosti naj med strojno opremo izpostavimo še hrbtno kamero z ločljivostjo 16 MP ter vgrajeno stabilizacijo slike, bralnik prstnih odtisov ter merilec srčnega utripa. Izboljšani uporabniški vmesnik, ki poganja priloženi Android 4.4.4 KitKat, ima nadgrajeno večopravilnost v obliki poljubnega zmanjševanja odprtih programov. Vse skupaj je vedno bolj podobno operacijskemu sistemu Windows, zato ne čudi, da lahko po novem s priloženim pisalom S Pen telefon upravljamo na način PCja z miško. Pisalo je seveda natančnejše ter bolj podobno fizičnemu vzorniku.

Kdaj bo telefon v črni, beli, rožnati ter bronasti barvi na voljo, za zdaj ni znano, vemo pa, da mu bo na prodajnih policah delala družbo izpeljanka Galaxy Note Edge. Gre za strojno identično napravo s posebnim, ukrivljenim zaslonom, ki ravni ploskvi doda vrstico z najrazličnejšimi ikonami. Ukrivljen del ekrana bo viden tudi ob ugasnjenem telefonu, kar razvijalcem ponuja nešteto možnosti. Čeprav je razvijalski paket SDK na voljo vsem programerjem, bodo slednje spočetka bržkone izkoriščale le Samsungove aplikacije.

Samsung Unpacked

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji