Oglasno sporočilo
Objavljeno: 31.3.2023 09:05

Rešitve za pametni dom na minulem sejmu DOM

Če ste v fazi načrtovanja novega doma, ga že gradite, ali ste se lotili obnove, ste se morda tudi vi pretekli vikend mudili na sejmu Dom, v Ljubljani, ki vedno postreže tudi z najnovejšimi trendi. Obisk sejma je bil blizu številk iz predkoronskih časov, saj je sejem obiskalo preko 40.000 obiskovalcev. Že šesto leto je na sejmu podjetje Go4Padna predstavljalo pametne rešitve za dom. Zanimanje za rešitve, ki rešijo pred ogromno škodo in stresom zaradi izlitja vode ali požara, preprečijo, da se dom poleti ne pregreje in omogočajo, da daje hiša videz, da ste doma, čeprav uživate na dopustu, je bilo zelo veliko. Zavedanje, da rešitve za pametni dom bivanje dvignejo na povsem nov nivo, je vse večje.

Peter Verščaj iz Go4Panda predstavlja IP video domofon Doorbird, ki omogoča, da vas obiskovalci pokličejo na telefon in prek njega z njimi tudi govorite ali jih odkleneta vrata

Tehnologija že nekaj časa omogoča, da v enotno aplikacijo na telefonu ali na tablici preslikamo vse ali del domačih naprav in zanje ustvarimo smiselne rutine, ki pomenijo več udobja, dodatno varnost ali znižajo stroške bivanja. Dobre rešitve za pametni dom so enostavne, uporabniku prijazne in prilagojene načinu bivanja vseh družinskih članov. Naprave povezane v celovit sistem, samodejno in nevidno pomagajo pri našemu vsakdanjemu življenju, kar se odraža v bolj optimalnem in bolj varčnem odzivu na vremenske pogoje, druge vrednosti ali preprosto sledijo našemu počutju (npr. na vroč poletni dan, se žaluzije pravočasno zastrejo in s tem preprečijo pregrevanje doma, zmanjša se potreba po hlajenju s klimami).

V Go4Padna se ukvarjajo z rešitvami za pametni dom že skoraj desetletje. Namestili so že preko 300 celovitih rešitev za dom, prilagojenih vsakemu uporabniku ali družini posebej. Na sejmu so predstavili rešitve za pametni dom, ki delujejo na standardiziranem protokolu Z-Wave, ki je razvit namensko za hišno avtomatizacijo in omogoča povezavo naprav različnih proizvajalcev na eno platformo. V Go4Panda so za temelj pametnih domov izbrali zelo zmogljivo in napredno centralno enoto FIBARO, ki po njihovih izkušnjah opravičuje sloves najboljše centralne enote na brezžičnem protokolu Z-Wave. Stabilno delovanje, številne funkcionalnosti, enostaven, a napreden uporabniški vmesnik, namizna aplikacija in nenehni razvoj, presenetita še tako zahtevnega uporabnika, ki je še do nedavnega verjel v zgolj v žične rešitve. Poleg popolnoma primerljivih, če ne celo boljših, funkcionalnosti, nudi Z-Wave veliko več fleksibilnosti, svobode pri izbiri in nenazadnje gre za svetovni priznani standard za pametne domove. Prav tem prednostim so potrdili tudi obiskovalci sejma, ki se ne želijo že pred pričetkom gradnje zavezati točno določeni žični pametni rešitvi, ali izbrati delne rešitve, ki onemogočajo razširitve. Ampak posegajo po odprtem, prilagodljivem sistemu, ki ga lahko prilagajajo svojim navadam, finančnim in organizacijskim zmožnostim. Npr. najprej želijo poskrbeti za osnovne funkcionalnosti (senčenje, del osvetlitve, pametni alarm, protipoplavna in požarna zaščita), kasneje pa si pustiti odprte možnosti za dodajanje novih funkcionalnosti, ki jih morda danes še niti ni na trgu.

Go4Panda je distributer FIBARO rešitev za regijo, zato se je sejma udeležil tudi Adam Stasinski, predstavnik Fibar Group iz Poljske (na sliki tudi Damjana Pirnar iz Go4Pande)

»Če je bil trg pametnih domov v začetkih delovanja našega podjetja še v povojih in smo morali obiskovalcem predstavljati kaj pametni dom sploh je, nas danes poiščejo sami in imajo že precej jasne zahteve, kako želijo tehnološke rešitve vključiti v svoje bivalno okolje,« je povedal direktor podjetja Go4Panda, Peter Verščaj, ki v podjetju skrbi, da pametni domovi delujejo tako kot to obljubljajo na svojih predstavitvah in brošurah.

Jasno je, da se večina ljudi danes ob obnovi ali gradnji novega doma, vsaj pozanima o možnostih pametnih rešitev, da bo, v primeru kasnejše odločitve, za vgradnjo pametnih rešitev za dom vse pravilno pripravljeno. Tudi tukaj so Z-Wave rešitve varčne, saj ni potrebno posebnega ožičenja, pomembno je, da so elektroinštalacije klasične, da so povsod vgrajene globoke doze (vsaj 60 mm), izbere se ugodnejše motorje za senčila - brez vgrajenih oddajnikov in brez daljincev, na mestih vgradnje kamer in domofona pa pripeljan UTP kabel (cat5e ali boljši). Pomembno pa je tudi, da vsaj prvo namestitev in zagon prepustite strokovnjaku.

Za več informacij smo vam na voljo na info@go4panda.com ali na spletnem naslovu www.pametne-hise.si.

Na predstavitvenem prostoru pametnih rešitev je bilo ves čas živahno

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji