Objavljeno: 12.6.2000

Rekordni rezultati Hermes Softlaba

Podjetje Hermes Softlab je objavilo poslovne rezultate za leto 1999, obenem pa so predstavniki podjetja spregovorili tudi o načrtih za prihodnja leta. Za največje slovensko računalniško podjetje je bilo minulo leto zopet polno dogodkov, predvsem pa uspehov. Lani so se najprej spremenili iz družbe z omejeno odgovornostjo v delniško družbo z nadzornim svetom, ki ga sestavljajo tudi ugledni svetovni finančni strokovnjaki. Nedavno so opravili tudi prvi veliki nakup od niza načrtovanih, ko so najavili prevzem družbe Zaslon, vodilnega razvijalca rešitev za elektronsko bančništvo v Sloveniji.

Vzporedno s tem je podjetje Softlab nezadržno raslo. Danes zaposlujejo že čez 500 strokovnjakov, od katerih pa je le del v Sloveniji, saj imajo svoje pisarne v Kaliforniji (Mountain View), Nemčiji (Stuttgart), na Madžarskem (Budimpešta) ter v Bosni in Hercegovini (Sarajevo). Uspešnost minulega leta pa so najbolj zaznamovali odlični poslovni rezultati. Lansko leto so tako zaključili s 4,5 milijarde tolarjev (22,7 milijona evrov) prihodkov, kar je 60 % bolje od leta pred tem. Še večji skok pa so naredili pri dobičku, saj se je ta povzpel v enem letu s 113 milijonov tolarjev na kar 531 milijonov tolarjev. Letošnje leto pa naj bi bilo še bolj uspešno, saj pričakujejo prihodek okoli 30 milijonov evrov. Kljub uspešnosti pa bodo tako kot v minulih letih celoten dobiček ponovno vložili v razvoj in s tem še okrepili svoje projekte.

Dobri poslovni rezultati pa so izziv za prihodnost. Hermes Softlab si je zastavil cilj, da leta 2003 postane družba z več kot 1000 zaposlenimi in letnim prometom čez 100 milijonov evrov. To naj bi dosegli na več različnih načinov. Enega smo že spoznali, to je nakup drugih uspešnih družb, kot je Zaslon. Poleg tega se nameravajo še bolj osredotočiti na posamezna tržišča, kot so elektronsko bančništvo, telekomunikacije, sistemi za shranjevanje podatkov in drugi projekti. Čeprav so ob pretvorbi v delniško družbo namignili, da nameravajo kotirati na svetovnih borzah, imajo zdaj kratkoročni cilj, da bodo najprej izdali delnice v obliki ponudbe zaprtemu krogu investitorjev. Previdnost najbrž izhaja iz dogajanja na svetovnih borzah, ki je minulo pomlad pretreslo marsikatero računalniško podjetje. S tem nameravajo okrepiti vir sredstev, potrebnih za še bolj agresiven nastop na tržišču.

Skladno s tem nameravajo močno vlagati v trženje, zlasti v Evropi. Danes Softlab proda okoli 17 % storitev in izdelkov v Sloveniji, 5 % v srednji Evropi, po 39 % pa v ZDA in državah evropske zveze. V naslednjem obdobju se nameravajo osredotočiti predvsem na Evropo, tako zahodno, kot vzhodno, kjer nameravajo prodreti predvsem z elektronskim bančništvom. V ta namen bodo najbrž že letos odprli še eno podružnico za trženje in sicer v Nemčiji. Sicer pa se pri Softlabu intenzivno ukvarjajo s pridobivanjem novih kadrov. Po mnenju predstavnikov podjetja slovenske univerze izobrazijo premajhno število primernih kadrov, zato se že lep čas ozirajo tudi po drugih državah.

Javnost podjetje Softlab pozna predvsem po tesnem zavezništvu s podjetjem Hewlett Packard, za katerega izdeluje program za arhiviranje podatkov OmniBack (nedavno so tako dokončali novo pomembno različico 3.5), sodelujejo pa tudi pri razvoju programskega paketa OpenView. Število partnerjev se je v teh letih razširilo, tako da sodelujejo tudi z družbami Agilent Technologies, CoCreate. Sict, Ericsson, BackWeb in drugimi. V kratkem pa se bodo svetovni javnosti prvič predstavili tudi z izdelkom z lastno znamko. To je program StoRM (Storage Resource Management), program za nadzor pomnilniških sredstev v okolju Windows NT. Program skrbi za nadzor najrazličnejši parametrov sistema, od prostora na disku, trenutne prepustnosti sistema in aktivnosti v poštnem strežniku do stanja pri arhiviranju podatkov. Vse skupaj je narejeno kot spletni program, ki deluje v kateremkoli brskalniku. Demonstracijska različica je na voljo na naslovu www.hslstorm.com. To pa je le prvi od izdelkov, ki jih bodo postopoma ponujali pod znamko HSM Storm.

http://www.hermes-softlab.com/

http://www.hslstorm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji