Objavljeno: 17.2.2005

Red Hat Enterprise Linux 4

Red Hat je na konferenci LinuxWorld Conference and Expo predstavil novo različico svojega strežniškega sistema Enterprise Linux 4. To je hkrati prvi komercialni izdelek družbe Red Hat, ki temelji na jedru 2.6. Za razliko od glavnega tekmeca, družbe Novell, oziroma njegove podružnice SuSE, se je Red Hat že lani odločil, da novega jedra ne bo takoj vgradil v svoje najbolj strateške izdelke, kar se je obrestovalo, saj podjetje zaradi tega ni zgubilo tržnega deleža. Pridobili pa so dodaten čas za razvoj in testiranje, kar so stranke sprejele z odobravanjem.

Poleg novega jedra in povezanih funkcij je najpomembnejša novost vključitev funkcionalnosti Security Enganced Linux (SELinux), ki je skladna z varnostnimi zahtevami tako zahtevnih organizacij, kot je ameriška agencija za varnost NSA. Sistem omogoča dodeljevanje varnostnih pravic posameznim procesom na precej bolj natančen in varen način, zaradi česar je v tak sistem Linux težje vdreti kot sicer. SELinux bo vključen kot privzeta nastavitev, največ pa naj bi s tem pridobili spletni strežniki in drugi strežniki z javnim dostopom. Novi Enterprise Linux 4 ima poleg tega nov upravljavec razdelkov (Logical Volume Manager 2), podporo za diske Serial ATA, nov spletni brskalnik (Firefox) in nova izboljšana orodja za upravljanje strežnika.

Red Hatov novi izdelek deluje na sistemih s 32 in 64-bitnimi sistemi Intel Xeon, procesorjih Intel Itanium in AMD Opteron, IBM-ovih sistemih s procesorji Power in velikih mainframe računalnikih. Red Hat Enterprise Linux 4 s podporo za dva procesorja in standardno tehnično podporo stane 800 dolarjev, v različici za štiri procesorje in z višjo stopnjo podpore pa 2.500 dolarjev.

http://www.redhat.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji