Objavljeno: 3.3.2015 01:00

Qualcommova vizija mobilne prihodnosti

Qualcomm je na konferenci MWC razkril prihodnost procesorske platforme ARM, ki bo prvič vsebovala tehnologije za samodejno učenje, zaznavo okolice in naravno interakcijo z uporabniki. Platformo so poimenovali Zeroth Platform, omogočala pa bo računalniški vid, razpoznavo govora, intuitivno varnost in zavedanje okolice, denimo z lokacijskimi in drugo kontekstno povezanimi informacijami.

Tehnologija bo prvič na voljo v povsem novi generaciji procesorjev Snapdragon 820, ki bo za proizvajalce nared v drugi polovici leta. Za zdaj je o procesorju zelo malo znanega, razen da bo zgrajen na povsem novi 64-bitni arhitekturi (Kyro) in izdelan z novo, učinkovitejšo proizvodno metodo.

Druga pomembna novost je tipalo za razpoznavo prstnih odtisov Snapdragon Sense ID, ki bo na voljo proizvajalcem mobilnih naprav za učinkovitejšo avtentikacijo uporabnikov. Sistem uporablja ultrazvok za natančno in hitro razpoznavo odtisov in je menda precej bolj zanesljiv kot denimo Applov Touch ID, ki uporablja kapacitivno tipalo. Sense ID je med drugim v celoti združljiv s standardom FIDO 1.0, s katerim se skupina proizvajalcev želi znebiti gesel za avtentikacijo uporabnikov.

Zanimiv je tudi dogovor med Qualcommom in podjetjem Cyanogen. Qualcomm bo namreč svoje referenčne sisteme opremljal s tem derivatom operacijskega sistema Android, ki je precej bolj odprt od Googlove lastne rešitve. S tem bodo opustili svoje lastne predelave Androida, ki ob novih procesorjih pogosto ni vseboval pomembnih funkcionalnosti. Lep dosežek za Cyanogen, ki se je zelo hitro razvil iz ljubiteljskega projekta v spoštljivo podjetje. Nenazadnje je denar vanj pred kratkim vložil tudi Microsoft.

LF8ecUmo8hI

0D9I0SBGAPY

FtKKZyYbZtw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji