Objavljeno: 19.3.2004

Prvi prototipi z gorivnimi celicami

O gorivnih celicah, ki naj bi nekoč v prihodnosti nadomestile litijeve akumulatorje, uporabljane v današnjih akumulatorjih, je govora že kar nekaj let. Na letošnjem CeBITu smo si končno lahko ogledali tudi prve prototipe.

Podjetje Smart Fuel Cell je predstavilo gorivne celice, ki jih je moč namestiti v kovček ob prenosniku in ga tako napajati v nedogled. Gorivna celica je velika kot manjši UPS, sprejme pa majhne posodice z metanolom, ki služijo kot gorivo, ki >>izdeluje<< električno energijo za prenosnik. Cena posameznega polnila je minimalna, cena same gorivne celice pa naj bi znašala približno dvakrat več kot rezerven akumulator za prenosnik. Same gorivne celice sicer izdeluje kemični gigant DuPont.

Prototip je predstavila tudi Toshiba in sicer kot sestavni del prenosnika Portege M100. Na zadnji strani je namesto akumulatorja nameščen (precej velik) tulec z gorivno celico. Predstavniki Toshibe predvidevajo, da bi lahko v roku naslednjih 5 let gorivne celice postale del samega prenosnika (in ne relativno velik dodatek, kot sedaj).

http://www.smartfuelcell.de

http://www.toshiba.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji