Objavljeno: 14.3.2000

Prvi procesorji x86 s hitrostjo 1 GHz

Tekma, kdo bo s svojim izdelkom prvi dosegel magično mejo 1 GHz, je končana. Z Athlonom je zmagal AMD, ki je 6. marca uradno predstavil prvi 1 GHz procesor, združljiv z x86. Novi rekorder je narejen v 0,18-mikronski arhitekturi z aluminijskimi povezavami, tako kakor doslej pa ima 128 KB velik prvostopenjski predpomnilnik in programirljiv drugostopenjski predpomnilnik. AMD je obenem predstavil tudi nekoliko počasnejše različice, ki delujejo s hitrostmi 900 in 950 MHz. S tem se je končala nekajmesečna dirka, v kateri sta se Intel in AMD nenehno prehitevala in vsakih nekaj dni prikazovala vse hitrejše prototipe (najhitrejši doslej je deloval s hitrostjo kar 1,5 GHz).

Seveda novi procesorji niso poceni -- za Athlon s hitrostjo 1 GHz bo treba odšteti 1300 dolarjev, manjša modela pa bodo prodajali za 900 in 1000 dolarjev. Uporabo novih procesorjev so že napovedali veliki proizvajalci, med drugim Compaq in Gateway.

Predstavitev novega procesorja se je zgodila v obdobju, ko AMD dosega rekordno prodajo svojih procesorjev in vse bolj načenja Intelov tržni delež. Čeprav uradnih podatkov še ni, je od vsepovsod slišati, da ponudba komaj dosega povpraševanje, ponekod pa je Athlonov že začelo zmanjkovati, kljub temu da se AMD trudi čim bolj pospešiti proizvodnjo. AMD procesorje Athlon zelo dobro prodaja zlasti v Evropi, medtem ko so v ZDA uporabniki, kakor kaže, bolj konzervativni.

Toda AMD-jevo zmagoslavje je trajalo le dva dneva. Intel je namreč takoj -- najbrž tudi zaradi AMD-jeve poteze -- predstavil novo različico Pentiuma III, ki prav tako kakor Athlon deluje s hitrostjo 1 GHz. Po navedbah proizvajalca je s tem za 15 % hitrejši od doslej najhitrejšega modela, rezultat meritve indeksa SPECint2000 je 410, SPECfp2000 pa 284. Po prvih analizah naj bi bil 1 GHz Pentium III hitrejši od AMD-jevega Athlona. Od tega pa je tudi cenejši, saj je Intel ceno postavil zelo agresivno -- le 990 dolarjev za količine po 1000 kosov. Oba novinca sta že na voljo, vendar v omejenih količinah, tako da jih lahko več pričakujemo šele čez kak mesec ali dva.

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji