Objavljeno: 4.2.2000

Protestniki proti Telekomu, tudi z jajci

Med dvema zgradbama Telekoma Slovenije se je 4. februarja 2000 ob 14. uri zbralo približno 200 protestnikov, ki so predvsem opozorili na nerešeno problematiko v zvezi s slovenskim telekomunikacijskim monopolistom -- Telekom da dela po svoje, Vlada RS pa da zavestno podpira in izkorišča monopolno situacijo za polnjenje državne mošnje iz žepov državljanov.

Protestniki, v glavnem uporabniki interneta, ki jih je zadnja sprememba tarifnega sistema najbolj prizadela, so med sicer mirnim protestom Telekomovo fasado napadli z jajci in tudi tako opozorili na svoje nezadovoljstvo z nastalim položajem. Javno so izrazili mnenje, da Telekom zlorablja monopolni položaj, izriva in onemogoča konkurenco na področju ponudbe internetnih storitev in da potiska Slovenijo v informacijski srednji vek. Obenem so tudi opozorili, da je glavni krivec za nastalo zmedo Vlada RS, ki določi samo cene priključnine, naročnine in impulza, ne pa tudi cen tržnih telekomunikacijskih storitev, ter da odkrito podpira Telekom pri zlorabi monopolnega položaja, ker je tudi njegov lastnik in skozi Telekom dobro napolni državno mošnjo.

Povod za protest je predvsem nedavno poenotenje cen in sprememba tarifnega sistema, protestniki pa so od Vlade RS tudi zahtevali, da naj naslednjič pred uvedbo tovrstnih sprememb pridobi neodvisno strokovno mnenje o kakovosti javnih telekomunikacijskih storitev. Obenem naj bi Vlada sankcionirala tudi Telekomovo neupoštevanje Sklepa Vlade RS o uskladitvi cen zakupljenih vodov s stroški -- to naj bi Telekom opravil že v preteklem letu.

Zahtevali so upoštevanje in korektno izvajanje Zakona o telekomunikacijah, ki v 24. členu nalaga, da "javno telekomunikacijsko omrežje mora biti pod enakimi pogoji dostopno vsem uporabnikom ...", opozorili pa so tudi na Telekomovo samovoljo v zvezi s postavljanjem cen tržnim telekomunikacijskim storitvam.

Ena od bolj spornih storitev je po njihovem mnenju tudi storitev dostopa do interneta preko enotnih številk 0880 ali skozi SiOL. Cena ure brskanja s SiOL-om je namreč veliko nižja, kot jo lahko ponudi katerikoli drug ponudnik storitev, saj so že samo stroški za telefonske impulze skoraj dvakrat višji, brez plačila ponudniku internetnih storitev.

http://www.gov.si

http://www.telekom.si

http://www.radiostudent.si/masaza/telekom

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji