Objavljeno: 7.3.2006

Pred začetkom IDF

Začel se je Intel Developer Forum, ki poteka od 7. do 9. marca 2006 v San Franciscu. Že včeraj pa je bil na sporedu "Dan 0", ki je bil namenjen predstavitvi oddelkov za razvoj in raziskave. Razvoj je geografsko precej razširjen, saj poteka v 18 državah s skupno 1100 raziskovalci. Nam najbližji razvojni oddelki so v Cambridgu, Barceloni, St.Petersburgu in v Moskvi.

Precej časa za predstavitev si je vzel oddelek, ki se ukvarja z multi-core procesorji. Trenutni Dual-core procesorji naj bi v bližnji prihodnosti dobili zmogljivejše inačice (quad-core), dolgoročni cilj pa je ti. Tera-scale computing z 10-100 jedri v enem samem procesorju. Preden pa se to zgodi, bo potrebno se veliko dela s ovirami, kot so: medsebojna povezanost jeder, napajanje/hlajenje silikona, razvoj ustreznega programja.

Sam razvoj Tera-Scale computinga je razdeljen na 3 področja: Silicon research (široko-pasovni pomnilniki, optimizacija porabe energije jeder, prilagodljivi predpomnilnik, boljši I/O vmesnik v jedrih), Platform research (upravljanje z energijo, I/O visokih hitrosti, virtualizacija delovanja, ...) in Software research (transakcijski pomnilnik, vzporedno poganjanje programov, samodejno nitkanje (threading), optimizacija prevajalnikov...).

Intel trenutno stavi na dve tehniki nižanja porabe energije. Pri mobilnih napravah naj bi precej dosegli z uporabo zaslonov, ki znajo sami skrbeti za osveževanje delov slike ki se ne spreminjajo. To naj bi razbremenilo glavni procesor in nasploh celotno vezje, kar precej blagodejno vpliva na porabo energije. Hkrati naj bi v prihodnosti vsa vezja podpirala aktivno zniževanje takta (kot Centrino procesorji) ali kar izklop ob neuporabi.

Pri večjih sistemih (npr. strežniki) pa Intel vidi priložnost v izboljševanju napajalnih sistemov, saj naj bi današnji napajalniki pridelali celo do 40% izgub pri svojem poslanstvu.

Precej časa je bilo namenjenega tudi predstavitvi razvoja mobilnosti. Pri tem že dolgo ne gre zgolj za napredno tehniko, saj Intel namerava več časa nameniti tudi raziskavam potreb različnih trgov po svetu (Etnographic research).

Nekaj drugih projektov, na katerih se je Intel angažiral v zadnjem času: UDI (Unified Display Interface, ki naj bi nadomestil VGA in vse derivate), HomePlug (od jeseni 2005 naprej, baje imajo velike načrte z njim), Certified Wireless USB (razvoj v celoti od spodaj navzgor in ne kot dosedanji modeli W-USBja, ki so za osnovo vzeli USB 2.0 in ga naredili brezžičnega), UWB (Ultra Wide-Band komunikacije… tudi W-USB je del tega pravzaprav, gre za zelo hitre brezžične komunikacije na kratke razdalje, 1-10 metrov), 802.21 (za uporabnika neboleči prehodi med različnimi obstoječimi brezžičnimi tehnologijami, npr. GSM, Wi-Fi, WiMax, itd.), avtentikacija uporabnika v vseh omrežjih s pomočjo gesel, pametnih kartic ali celo običaje SIM kartice, CE-ATA (vmesnik za zelo majhne diske, namenjene uporabi v mobilnih napravicah) in WISP (nekakšen naslednik RFID sistema – namesto »neumne« kartice imajo WISP kartice vgrajen čip, ki je sposoben obdelovanja podatkov – vse to brez vgrajene baterije).

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji