Objavljeno: 2.6.2021 13:17 | Teme: drone, logistika

Pošta z dronom dostavila pošiljko na Vršič

Pošta Slovenije je v okviru preizkusnega projekta z brezpilotnim letalom (dronom) dostavila pošiljko na Poštarski dom na Vršiču.

Preizkusov in pilotnih projektov je po svetu veliko, v praksi so največje ovire pravne narave, torej regulative okoli uporabe zračnega prostora. Pri Pošti Slovenije pravijo, da so glavne prednosti uporabe dronov zmanjševanje onesnaževanja, optimizacija logističnih poti in hitra dostava na težko dostopna območja – denimo gorske koče.

Letalnik so razvili pri slovenskem zagonskem podjetju ElevonX. Gre za brezpilotni letalo SkyEye, prilagodljiv model, ki so mu pred časom dodali možnost VTOL (Vertical Take Off and Landing), torej možnost navpičnega vzleta in pristanka. Pošta pa je pri projektu sodelovala s podjetjem OneDrone ki je prvi slovenski operater tovrstnih letalnikov.

pI2t8txrOvI

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 3.6.2021 | 08:33

Zelo pohvalno, da se PS trudi tudi s takimi projekti. Ampak verjetno bi bilo še kar smiselno, če bi poleg tega probali modernizirati trenutne procese prejemanja in pošiljanja zadev. Na primer: - Možnost plačati poštarju s kartico, namesto samo z gotovino (kaj šele online) - Možnost doma sprintat vse listke, ki jih je treba sproducirat, ko oddajaš zadeve (priporočene pošiljke in podobno) - Možnost uporabe paketomatov tudi za pošiljanje zadev v tujino - Možnost uporabe paketomatov za prejemanje zadev, ki pridejo iz tujine Pa še kaj bi se našlo :-) Ampak fino, da se tudi z droni ukvarjajo...

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji