Objavljeno: 19.5.2000

Pomladni jasmin

Computer Associates velja za drugega ali tretjega največjega izdelovalca programske opreme na svetu in sami zase trdijo, da so največji izdelovalec poslovne programske opreme. Z okoli 1000 izdelki gre dejansko za velikana. Pri CA ponosno zatrjujejo, da pokrivajo celoten spekter poslovnih potreb - od obdelovanja podatkov in inteligentnega napovedovanja prek integracije do varnosti.

17. maja je CA predstavil nekaj novosti našemu trgu, ki je za tega velikana še manjši od svoje fizične majhnosti. Computer Associates je s svojimi izdelki v Sloveniji slabo prisoten, česar gotovo ne izboljšuje zelo majhno predstavništvo.

Tehnični strokovnjak pri CA Hansjürg Hürzeler je na kratko osvetlil nekaj osrednjih točk, ki po mnenju CA najbolje opisujejo pristop k dobremu elektronskemu poslovanju, ki je tudi za CA osrednjega pomena. Elektronsko poslovanje predvsem ne sme biti nekaj ločenega od klasičnega poslovanja, temveč njegova nadgradnja in z njim integrirano. To je splošno sprejeta resnica, ki se je zavedajo tudi drugi veliki ponudniki poslovne programske opreme in prijemov. Kljub nekaterim zelo uspešnim novim podjetjem, ki poslujejo izključno ali skoraj izključno elektronsko, je velika večina poslovanja še vedno klasična. In čeprav bi pričakovali, da podjetja vedo, kako streči poslovanju, se po Hürzelerjevih besedah najdejo tudi taka, ki si zgradijo elektronsko poslovanje popolnoma ločeno od klasičnega in s tem zabredejo v nove težave.

Po Hürzelerjevem mnenju se je treba elektronskega poslovanja lotiti hitro in pravilno. Hitrost je seveda pomembna zato, ker priložnosti hitro kopnijo, ob tem pa je treba paziti, da zaradi hitrosti ne naredimo napak, ki so lahko usodne. Pri pravilnem postopku je pomembno, da je poslovanje nekaj posebnega oz. da izstopa, da je visoko učinkovito in da je varno. Pri elektronskem poslovanju so vsi ti trije elementi ključni in že samo če eden odpove, lahko ogrozi celotno poslovanje.

V tej celovitosti pa se vidi tudi podjetje Computer Associates, morda še najbolj s svojim novim izdelkom Jasmine ii, ki so ga po obsežnih preizkušanjih med dva tisoč uporabniki začeli prodajati prav te dni. "ii" pri imenu izdelka pomeni, da gre za "inteligentno" in "integrirano" platformo za elektronsko poslovanje. Z uporabo nevronske tehnologije za inteligentno napovedovanje, ki so jo razvili pri CA in jo poimenovali Neugents, Jasmine omogoča postavitev dinamično personalizirane strežniške infrastrukture za elektronsko poslovanje - tako za medpodjetno poslovanje (tako imenovano B2B), kakor tudi za poslovanje med podjetjem in končnim kupcem (B2C).

Čeprav so pri CA ime Jasmine prej uporabljali za svoj sistem za upravljanje predmetnih zbirk podatkov, je Jasmine ii pecej več kakor le zmogljivejše nadaljevanje, čeprav je zbirka podatkov del tega izdelka. Filozofija Jasmina ii temelji na predpostavki, da ima večina podjetij že izdelane namenske programe, komunikacijsko infrastrukturo in druga informacijska sredstva in da je v njihovem interesu, da te kar se da dobro uporabijo. Jasmine ii omogoča dostop do praktično kateregakoli informacijskega vira ali programske opreme.

Programski paket je trenutno na voljo za Microsoft NT in 2000, še pred poletjem pa naj bi bile pripravljene različice za Linux in različne druge Unixe, tudi Sunov Solaris in IBM AIX. Načrtujejo pa tudi različico za okolje OS/390.

Pomembna novost, o kateri sta prav tako govorila predstavnika Computer Associates, pa ni tehnološka, temveč zadeva delovanje samega podjetja CA. Medtem ko je imel doslej CA v posameznih državah podružnice, ki so skrbele vsaka za svojo državo, je nova delitev zasnovana strokovno ali vsebinsko, ne več geografsko. Glavne so tri razdelitve, in sicer na skupino za poslovno upravljanje, skupino za upravljanje programov in informacije ter skupino za OS/390. Nad vsemi temi je nova skupina za upravljanje kakovosti, ki bo skrbela le za kakovost celotne ponudbe in torej ne bo neposredno prodajala ali reševala težav.

Taka nova zasnova podjetja pomeni, da bodo za določene potrebe na voljo strokovnjaki s širšega področja, in ne več le iz določene države, kar za Slovenijo in njeno majhno predstavništvo gotovo pomeni velike nove možnosti.

http://www.cai.com

http://www.cai.com/products/jasmine.htm

http://www.cai.com/neugents/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji