Objavljeno: 30.8.2018 05:00

Policijsko prepoznavanje obrazov na Otoku napreduje

Še pred tremi meseci je imela britanska policija velike težave s tehnologijo za prepoznavanje obrazov. Javnosti je tedaj izvedela, kako je na lanski tekmi finala Lige prvakov v Cardiffu sistem pri iskanju osumljencev imel kar 92-odstotni delež lažnih pozitivnih rezultatov. Med 170.000-glavo množico so prepoznali 2470 ljudi, a je bilo kar 2297 napačno identificiranih. Letos jim gre veliko bolje.

Na dogodku Biggest Weekend v kraju Swansea so analizirali 44.468 ljudi, med katerimi pa je bilo le še 10 napačno pozitivno prepoznanih. Policija iz Južnega Walesa pojasnjuje, da je napredek posledica uporabe novega algoritma, ki je znižal delež lažnih pozitivnih z 92 na 0,02 odstotka. Uspešni so bili tudi v praksi, saj so med dogodkom našli tudi človeka, za katerim je bil razpisan nalog za prijetje, in ga aretirali.

Podobni sistemi za prepoznavanje obrazov se z veliko uspešnostjo uporabljajo tudi na Kitajskem in ZDA, kjer so na primer prepoznali strelca v primeru Capital Gazette.

Tudi v Veliki Britaniji veliki brat ne zaostaja, saj so lani s sistemom AFR Locate (prepoznavanje obrazov v realnem času iz posnetkov nadzornih kamer CCTV) prepoznali in aretirali 16 ljudi, do letošnjega julija pa 13. Z AFR Identify (prepoznavanje naloženih fotografij glede na podatke v bazi) pa so aretirali že 450 ljudi.

Wales Online

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji