Objavljeno: 22.8.2023 07:00 | Teme: EU, poslovanje, raziskave

Podjetja v EU se soočajo s težavami pri zaposlovanju strokovnjakov za IKT

Informacijska in komunikacijska tehnologija (IKT) je hitro postala sestavni del delovanja podjetij. Toda v državah EU postaja pomanjkanje kakovostnih strokovnjakov za to področje čedalje večja težava in ovira za nadaljnji razvoj gospodarstva. To še posebej velja za Slovenijo, ki je država z največjim primanjkljajem v celotni Evropski Uniji.

Lani je skoraj 1 od 10 (9,5 %) podjetij v EU poročalo, da je leta 2021 zaposlilo ali poskušalo zaposliti strokovnjake za IKT, 62,8 % teh podjetij pa je imelo težave pri zapolnitvi teh prostih delovnih mest. Glede na velikost podjetij je bil delež podjetij, ki so zaposlovala ali poskušala zaposlovati, a so se soočila s težavami, bistveno višji med velikimi podjetji (72,2 %). Kljub temu sta bila deleža visoka tudi med srednjimi (63,7 %) in malimi podjetji (59,9 %).

Med članicami EU, je imelo težave pri zapolnitvi prostih delovnih mest za IKT več kot tri četrtine podjetij, ki so zaposlovala ali poskušala zaposliti strokovnjake za IKT, največ v Sloveniji (78,0 %), na Češkem (77,0 %) in v Nemčiji (76,6 %). Tesno sta sledila Luksemburg (70,9 %) in Nizozemska (70,4 %), pri čemer se znaten delež podjetij sooča z enakimi težavami.

Najnižje deleže so zabeležile Španija (32,8 %), Bolgarija (46,0 %), Poljska (46,5 %), Slovaška (51,4 %) in Ciper (54,5 %). Težave, s katerimi so se podjetja srečevala pri zaposlovanju strokovnjakov za IKT, so bile pomanjkanje prijav, pomanjkanje ustreznih kvalifikacij in izkušenj ter visoke pričakovane plače.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji