Objavljeno: 29.9.2014 06:00

Po nakupe v NSA

NSA nekaj izmed orodij in tehnologij, ki jih razvija, ponuja tudi na trgu. Natančen obseg zmožnosti NSA je kljub aferi Prism in Snowdnovim razkritjem še vedno le približno znan, a del orodij je mogoče kupiti. Seveda morate biti ameriško podjetje.

Tako je že vrsto let, letos pa je NSA prvikrat sestavila uradni katalog, kjer si lahko pogledamo in naročimo njihove izdelke. Program se imenuje TTP (Technology Transfer Program) in ni omejen le na NSA, saj na podoben način svoje znanje prodaja na primer tudi ameriško zunanje ministrstvo. Ponudbo si je bilo mogoče celo ogledati na sejmu Defense Labs Tech Transfer, ki je potekal prejšnji teden v Marylandu.

In kaj je mogoče kupiti? Marsikaj. Orodja za transkripcijo zvočnih posnetkov govorjenih besedil v svetovnih jezikih, boljše načine šifriranja, orodja za analizo SIM-kartic, sistem za prepoznavanje samostalnikov v tekstu in analizo tem, upogljiva organska integrirana vezja itd.

NSA ne razkriva, koliko zaslužijo s tem programom. Znano pa je, da je bil lani njihov proračun 10,8 milijard dolarjev, od česar je šlo za raziskave 430 milijonov dolarjev.

Vseeno velja poudariti, da NSA svojih najboljših in najnovejših orodij v TTP ne ponuja. Varnostni strokovnjak Bruce Schneier je po pregledu kataloga dejal, da gre večinoma za nekaj let stare tehnologije. To je navsezadnje tudi logično.

Katalog.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji