Objavljeno: 24.2.2005

PMA 2005 -- digitalci za vsak žep

Photo Marketing Association Show (PMA) je največji ameriški sejem namenjen fotografiji, tudi letos pa je na njem bilo moč videti obilico novih digitalnih fotoaparatov. Čeprav analitiki opozarjajo, da naj bi v letošnjem letu rast prodaje teh izdelkov začela upadati, je absolutni obseg prodaje že danes tako velik, da si domala nihče ne more privoščiti ostati korak za konkurenco. Zato proizvajalci še naprej izboljšujejo zmogljivost in tehnične lastnosti, tako med najcenejšimi modeli, kot tudi na vse bolj uspešnem segmentu digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov (SLR) za zahtevnejše ljubitelje fotografije.

Ena glavnih zvezd letošnjega sejma je tako bil nov model SLR aparata z razmeroma ugodno ceno iz družbe Canon. EOS 350D Digital je naslednik modela EOS 300D, odlikuje pa ga popolnoma novo tipalo CMOS velikosti APS-C z ločljivostjo 8 milijonov pik in izredno majhnim šumom. Za procesiranje slike skrbi procesor DIGIC II, enak kot v Canonovih profesionalnih digitalnih fotoaparatih, ki omogoča med drugim zaporedno fotografiranje s hitrostjo 3 slike na sekundo v nizu 14 slik. EOS 350D je na voljo v črni in srebrni različici, bodisi z novim objektivom EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II bodisi samo kot telo. Novinec je v primerjavi z EOS 300D lažji za 10 odstotkov, glede na prostornino pa manjši za 25 odstotkov.

Novinec uporablja enak črno-beli snemalni način kot EOS 20D, korekcijo beline po krivuljah modra/jantarna in škrlatna/zelena, z namenom zmanjšanja valov na sliki, t.i. učinka moiré, ki nastaja zaradi svetlobnih napak na tipalu, pa uporablja povsem nov troslojni nizkoprehodni filter. Procesor DIGIC II je enak kot pri modelih EOS-1D Mark II in EOS-1Ds Mark II, kar se vidi pri hitrejši obdelavi podatkov, denimo 3,5-krat hitrejšem zapisovanju na pomnilniške kartice kot pri

modelu EOS 300D.

Fotoaparat premore tri načine ostrenja: One Shot AF za ostrenje pri enem posnetku, AI SERVO AF za napovedovalno sledenje objektom, ki se približujejo s hitrostjo do 50 km/h in do razdalje 10 m, ter AI Focus AF, ki samodejno preklaplja med prvim in drugim načinom ostrenja glede na to, ali se objekt premika ali ne. EOS 350D Digital podpira neposredno tiskanje na foto tiskalnike, prenos podatkov prek vmesnika USB 2.0, mnoge pa bo primamila tudi nizka vstopna cena (brez objektivov), ki bo le okoli 900 evrov.

Canon je sicer na sejmu PMA 2005 predstavil tudi druge novosti. Digital IXUS 700 je zdaj najzmogljivejši model iz družine IXUS, odlikujejo pa ločljivost 7,1 milijona pik, nov način izbiranja funkcij ter bolj zaobljena oblika z obrisom neprekinjene krivulje in brušeno kovinsko površino v titanovo sivi barvi. Obenem je podjetje predstavilo še model z ločljivostjo 5,0 milijona točk, Digital IXUS 50, ki je po zasnovi podoben nedavno predstavljenemu modelu IXUS 40. Oba novinca odlikuje 3-kratna optična povečava, 2-palčni zaslon LCD ter slikovni procesor DIGIC II.

Nudita vrsto novih zmožnosti, kot je snemanje videa v ločljivosti VGA s hitrostjo 30 sličic v sekundi do velikosti pomnilniške kartice, hitri vmesnik USB 2.0, urejanje barv v fotoaparatu ter tipka Print/Share za enostavno neposredno tiskanje slik do formata A3. Nova modela vsebujeta tudi funkcijo >>Hold<<, ki uporabnikom omogoča, da si trenutno posneto fotografijo takoj ogledajo na zaslonu LCD in jo po potrebi zbrišejo, ne da bi morali preklopiti v način za pregledovanje posnetkov. Digital IXUS 700 bo stal okoli 500 evrov, manjši model IXUS 50 pa 400 evrov.

Podobno kot Canon, je tudi Casio predstavil dva novinca z ločljivostjo 7,2 oziroma 5 milijonov pik. Prvi model nosi oznako Exilim EX-Z750, drugi pa Exilim EX-Z57. Zmogljivejši nudi širok razpon hitrosti zaklopke (60-1/6000 sekunde), možnost snemanja video posnetkov v zapisu MPEG-4 in podporo za snemanje video posnetkov pet sekund preden smo sprožili slikanje fotografije (video kot spremljava fotografiji). Oba modela odlikuje tudi dolgo trajanje delovanja, saj naj bi model EX-Z57 tako omogočal snemanje prek 400 fotografij z enim polnjenjem akumulatorja.

Pri Hewlett-Packardu stavijo predvsem na množičnost prodaje, zato je glavni poudarek na cenejših modelih. Nova modela Photosmart M22 in M23 nudita ločljivost 4 milijone pik, objektiv z drsečim pokrovom, odpornost na vlago in prah, vsebujeta pa tudi napredne funkcije, kot sta orodje za odstranjevanje rdečih oči v posnetkih in možnost panoramskega snemanja. Razlikujeta se predvsem v barvi ohišja, ki je lahko srebrno (M22) ali bronasto (M23). V prodaji bosta na voljo za okoli 150 dolarjev. 200 dolarjev pa bo treba odštet za model Photosmart M417, model s podolgovatim ohišjem, ločljivostjo 5,2 milijona pik in objektivom s trikratnim optičnim zumom. Slike shranjuje na kartice SD/MMC in v vgrajeni pomnilnik velikosti 16 MB.

Ker je HP eden glavnih pokroviteljev Formula 1 ekipe Williams, je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo predstavili barvno skladen in podpisan model digitalnega fotoaparata (po zgledu Olympusa, ki je to naredil že pred časom s Ferrarijem). BMW Williams F1 Team je različica modela R607 s 4 milijoni pik, razlikuje pa se tudi v ceni - zanj bo treba odšteti 350 dolarjev. Zadnja novost pa je najzmogljivejši novinec Photosmart R717, naslednik modela R707. Vsebuje tipalo s 6,2 milijoni pik, večji 1,8-plačni zaslon LCD, 12 načinov slikanja, možnost ročnih nastavitev in novo ohišje, ki nudi boljši oprijem. V prodaji bo spomladi za ceno 300 dolarjev.

Pri Kodaku je najbolj zanimiva novost model EasyShare Z7590, ki vsebuje nekatere značilnosti fotoaparatov SLR, vendar za ceno le okoli 550 dolarjev. Ločljivost je pet milijonov pik, odlikujejo pa ga predvsem zmogljiv objektiv Schneider-Kreuznach Variogon z 10-kratnim optičnim zumom. Za tiste, ki ne potrebujejo takšne povečave, je na voljo model EasyShare Z730, ki nudi enak ločljivost a objektiv 4x za ceno 312 dolarjev. V spodnjem razredu pa nosita Kodakova novinca oznake EasySahre C300 in C340. Prvi ima ločljivost 3 milijone pik, drugi pa 5 milijonov pik, oba pa premoreta 3x optični zum za ceno 100 oziroma 250 dolarjev.

Tudi pri Nikonu so z nekaterimi novimi modeli bolj pozorni na spodnji razred izdelkov in tiste kupce, ki doslej še niso imeli digitalnih fotoaparatov. Nova modela Coolpix 5600 in 4600 imata tako vgrajene številne funkcije, ki pomagajo neukim uporabnikom. Tak primer je recimo funkcija D-Lighting, ki omogoča samodejno popravljanje premalo in preveč osvetljenih slik, seveda pa so v nabor vključeni tudi odstranjevalec učinka rdečih učinka in opozorilni sistem za premalo izostrene slike. Sicer pa nova modela nudita ločljivost 5,1 oziroma 4 milijone pik, 3-kratni optični zum, 1,8-palčni zaslon LCD in nov preprostejši uporabniški vmesnik.

Za nekoliko zahtevnejše je na voljo model Coolpix 7600, ki ima podobne lastnosti kot manjša modela, le da je tu ločljivost zdaj 7 milijonov pik, nabor funkcij pa bolj bogat. Pohvali se lahko zlasti z bogatim naborom različnih načinov slikanja, med katerimi izstopa kar pet načinov za snemanje video posnetkov. Še korak višje je model Coolpix 7900, ki ima večji zaslon, še nekaj dodatnih funkcij in možnosti nastavitev ter celo vgrajeno tipko za pomoč z razlago funkcij v aparatu. Obstaja tudi cenejša različica aparata, ki nosi oznako Coolpix 5900, le da je v tem primeru ločljivost 5,1 milijona pik. Modeli Coolpix 5900, 7600 in 7900 pa imajo ekskluzivno tudi povsem nov način samodejnega ostrenja z imenom Nikon Face-Priority AF, ki omogoča kvalitetnejše fotografiranje oseb. Nov algoritem FaceIt, ki so ga razvili skupaj s podjetjem Identix omogoča napol samodejno identifikacijo obraza ene ali več oseb, na katere nato ostri sliko, tudi če se te premikajo v kadru.

Omeniti velja tudi, da je Nikon predstavil nov model v profesionalnem segmentu fotoaparatov SLR. Model D2Hs je izboljšana različica modela D2H, ki prinaša sposobnost slikanja 8 slik na sekundo v nizu 50 slik JPEG oziroma 40 v zapisu RAW. Za procesiranje je na voljo 12-bitni ASIC, izboljšana je samodejna nastavitev beline, sistem za analizo scene v realnem času 3D Matrix Metering II in prenovljeno podporo za brezžični prenos podatkov (802.11 b/g, protokol PTP/IP). Seveda pa fotoaparat ni za vsakogar, saj bo treba zanj odšteti zajetnih 3.500 dolarjev, v kar še niso vračunani morebitni objektivi.

Pri Olympusu so z novostmi usmerjeni predvsem v potrošniški segment. Med novimi modeli najbrž najbolj izstopa nova različica priljubljenega modela u-mini Digital S, ki se tako kot predhodnik ponaša z majhnimi dimenzijami in modno oblikovanim ohišjem. Aparat je sicer na voljo v manj barvnih kombinacijah (štirih), kot doslej, vendar zato nudi višjo ločljivost (5 namesto 4 milijone pik), nov način za nočno slikanje ter še nekatere pomembne izboljšave, ki vplivajo na kakvost posnetkov. Tako kot predhodnik novinec nima kukala, temveč le 1,8-palčni zaslon LCD. Stal bo okoli 350 dolarjev.

Bolj tradicionalna sta modela C-480 Zoom in C-500 Zoom. Prvi nudi ločljivost 4 milijone pik, drugi pa pet milijonov pik, oba pa imata 3-kratni optični zum, 1,8-palčni zaslon, večji model pa tudi kukalo. Oba tudi omogočata makro posnetke na razdalji do 2 cm in 15 načinov slikanja, posnetka pa shranjujeta na vgrajeni pomnilnik ali kartice xD. Zanimivo, da je oblika pri obeh modelih dokaj različna, bolj zaobljena pri modelu C-480 in bolj oglata pri C500. Cena znaša 160 oziroma 280 dolarjev. Olympus je predstavil tudi nov model Olympus FE-5500, ki označuje nov oblikovalski slog Olympusa pri majhnih in tankih modelih. Fotoaparat je zelo tanek (le 24 mm) zaradi uporabe posebnih upogibljivih leč, vendar kljub temu nudi 3-kratni optični zum. Ločljivost je 5 milijonov pik, vgrajen pa je razmeroma velik zaslon LCD in pomnilnik velikosti 14 MB. V prodaji bo na voljo za okoli 300 dolarjev.

Pri Olympusu velja omeniti še novega predstavnika iz družine fotoaparatov Total Imaging System (TIS), ki omogoča slikanje, tiskanje, izmenjavo in arhiviranje digitalnih fotografij brez uporabe računalnika. Model IR-300 Total Imaging System nudi ločljivost 5 milijonov pik, 3-kratni optični zum in zaslon LCD z velikostjo 2 milijona pik. Kar ga ločuje od drugih je opcijska priklopna postaja S-DVD-100, ki omogoča snemanje fotografij in video posnetkov neposredno na nosilce CD in DVD. Za fotoaparat je treba odšteti 350 dolarjev, za postajo pa dodatnih 400 dolarjev.

Pri Pentaxu so poleg srebrne različice aparata *istDS, ki pa ima povsem enake lastnosti kot črna izvedba predstavili tudi dva kompaktna aparata Optio 50 in Optio S5N. Prvi sodi v kategorijo cenejši aparatov z visoko ločljivostjo 5 milijonov pik. Za ceno 230 dolarjev nudi optični zum 3x, sedem načinov zajema fotografij in dva načina snemanja video posnetkov. Za poznavalce bo bolj zanimiv Optio S5n, ki nudi enako ločljivost in optični zum v precej manjšem (debelina le 20,5 mm) in lažjem ohišju, zaradi uporabe že znanega Penatoxovega sistema drsečih leč. Poleg vgrajenega pomnilnika in podpore za kartice SD, zaslona LCD s premerom dveh palcev omogoča snemanje video posnetkov v ločljivosti VGA, podporo za neposredno tiskanje in prikaz slike na televizorju. Predvidena je cena okoli 380 dolarjev.

Polaroid je leto dni po najavi končno začel s prodajo modela x530, ki temelji na tehnologiji in tipalu družbe Foveon X3. Ta zajema sliko na treh slojih, ločeno za vsako od osnovnih barv posebej. Ločljivost tipala je 4,5 milijonov pik, kvaliteta pa naj bi bila primerljiva z najboljšimi amaterskimi fotoaparati tudi s precej višjimi cenami. Polaroid se je prodaje lotil agresivno, saj bo za x530 treba odšteti le 300 dolarjev. V Evropo pride žal z nekajmesečno zamudo.

Najširšo paleto novosti so na sejmu PMA 2005 prikazali pri Sonyu, čeprav so tudi tu novi modeli predvsem iz spodnjega in srednjega razreda izdelkov. Kar štirje novi fotoaparati, Cyber-shot DSC-S40, DSC-S60, DSC-S80 in DSC-S90 imajo enako ločljivost, 4 milijone pik, vendar različne lastnosti in podobo. DSC-S40 ima tako nekoliko bolj podolgovato ohišje, podobno kot v družini U, 1,5-palčni zaslon in možnost snemanja video posnetkov v zapisu MPEG. Modela DSC-S60 in SDC-S90 sta skoraj enaka, razlikujeta se v velikosti vgrajenega zaslona LCD (2 oziroma 2,5 palca), obenem pa sta manjša in lažja od modela DSC-S60. DSC-S80 je zelo podoben modelu DSC-S60 in bo na voljo predvsem v Evropi. Vsi modeli imajo 32 MB vgrajenega pomnilnika in podporo za pomnilniške kartice Memory Stick ter 3-kratni zum. Cene se gibljejo med 180 in300 dolarji.

Razred višje je novi model Cyber-shot DSC-H1, ki se ponaša kar z 12-kratnim optičnim zumom. Ločljivost tipala je 5,1 milijona pik, vgrajen pa je tudi velik 2,5-palčni zaslon LCD. Ohišje je oblikovano ergonomsko za lažjo uporabo in dober oprijem, vgrajene funkcije pa spominjajo na tiste v zmogljivejših fotoaparatih SLR. Dobrodošla lastnost je podpora za video posnetke v VGA ločljivosti s tja do 30 slikami na sekundo. V prodaji bo poleti za ceno 500 dolarjev. Podobno ločljivost ima tudi model DSC-W5, poleg njega pa je bil predstavljen še model SDC-W7 z ločljivostjo sedem milijonov pik. Oba ponujata kompaktne dimenzije, 3-kratni optični zum, podporo za kartice Memroy Stick Pro. Cena zmogljivejšega modela se bo gibala okoli 515 dolarjev.

Na sejmu so bili aktivni tudi proizvajalci dodatne opreme, zlasti objektivov in pomnilniških kartic. Med slednjimi omenimo predvsem kartice z znatno večjo prepustnostjo (40 x in 66x), kar zahtevajo za popolno izrabo zmogljivosti današnji najzmogljivejši fotoaparati. SanDisk pa je predstavil zanimive kartice Ultra II Pro, ki v sebi združujejo pomnilnik (512 KB do 1 GB) in vmesnik USB. Tako za uporabe kartice ni treba imeti posebnih čitalcev, ampak jih priključimo na računalnik prek običajnega kabla USB. Sony je med tem povečal zmogljivost svojih kartic Memory Stick PRO Duo, ki so zdaj na voljo v zmogljivostih 1 GB in 2 GB. Lexar pa je predstavil novo tehnologijo LockTight, ki omogoča uporabo kartic samo v fotoaparatih z vgrajenim programskim ključem (prvi tak je Nikon 2DX) ali uporabniškim imenom in geslom prek osebnega računalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji