Objavljeno: 9.5.2000

Photogenix 4.5 za Linux

Operacijski sistem Linux dobiva vse več tistega, kar je doslej manjkalo -- programe z vseh področij računalniške rabe, tudi grafike in grafičnega oblikovanja. Podjetje Paul Nolan Software je objavilo slikarski program Photogenix 4.5, ki je lani pritegnil pozornost uporabnikov Linuxa, pa tudi širše, z izvirnim pristopom do računalniškega slikanja in obdelave fotografij. Program, ki izhaja iz računalnikov Amiga, je v Linuxu dobil novi dom in vse več privržencev.

Photogenix omogoča slikanje in obdelavo fotografij z bogatim nizom orodij, ki jih srečamo tudi pri drugih podobnih programih. Posebnost so orodja za realistično upodabljanje naravnih slikarskih sredstev, kot so voščene barvice, peresa in čopiči. Poleg tega ima program vgrajenih niz učinkov, ki jih na dele ali celotne slike nanašamo, kakor da bi z njimi slikali. Skupno je v programu čez 70 učinkov. Program pozna plasti, večstopenjski preklic sprememb, celota pa deluje kot večnitni program, tako da je čakanja pri delu zelo malo. Program pozna tudi širok nabor grafičnih zapisov, med katerimi so IFF-ILBM, IFF-DEEP, JPEG, TGA, BMP, PCX in PNG. Povrh vsega lahko program uporabljamo za zajem zaslonskih slik. Za delovanje potrebuje računalnik z vsaj 75 MHz procesorjem, 32 MB RAM in različico Linuxa s knjižnico glibc2.1.

Photogenix se še naprej hitro razvija. Kljub temu da zdaj predstavljajo različico 4.5, je za letošnje poletje že napovedana različica 5.0, ki bo prvič v prodaji tudi prek klasičnih prodajnih kanalov, torej v škatli s priloženim programom. Cena programa bo po navedbah proizvajalcev 100 dolarjev.

http://www.paulnolan.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji