Objavljeno: 25.3.2024 07:00

Pametni avtomobili zbirajo podatke o vaši vožnji, ki se prodajajo zavarovalnicam

­General Motors je sporočil, da ne bo več delil podatkov o vožnji lastnikov avtomobilov z zavarovalnicami. Kar se bere kot kratka vest, je posledica razkritij The New York Timesa izpred dveh tednov in kaže na zelo problematično ravnanje s podatki, ki se zbirajo v pametnih napravah.

Da želijo zavarovalnice izvedeti čim več o naših navadah, da bi čim bolje ocenile verjetnost škodnih dogodkov, ni presenečenje. Tako v Sloveniji kakor v tujini ponujajo različne bonuse, če pristanemo na uporabo aplikacij oziroma orodij za merjenje naše vožnje, iz česar lahko izračunajo profil. Dokler gre za prostovoljno odločitev, to načeloma ni problematično. Bistveno večji problem pa nastopi, če vozniki za deljenje teh podatkov sploh ne vedo.

Moderni avtomobili so pametni in ves čas povezani v internet. Nekateri že sami nudijo možnost spremljanja in ocenjevanja vožnje, torej prekoračitve hitrosti, sunkovitih sprememb hitrosti, zavijanja in podobno. Malokdo pa v drobnem tisku prebere, da si ti podatki lahko pošiljajo naprej. Nekateri proizvajalci pa so šli še korak dalje in te podatke delijo, ne da bi uporabnike o tem sploh povprašali.

V ZDA na primer te podatke zbirata LexisNexis in Verisk, ki jih potem nadalje prodajata zavarovalnicam. Tu ne gre za agregirane in anonimizirane podatke, temveč za konkretne podatke o konkretnih posameznikih. Vsebujejo točne hitrosti, pospeševanja, ovinke in podobno, manjkajo le lokacije. Zavarovalnice pa na podlagi teh podatkov zvišujejo premije.

General Motors je sedaj sporočil, da bo prenehal sodelovati z LexisNexisom in Veriskom. Podatke je pošiljal, če so vozniki sodelovali v programu OnStar Smart Driver. A na Floridi so vozniki zaradi tega početja že vložili kolektivno tožbo zoper General Motors. Leta 2022 je v programu sodelovalo osem milijonov voznikov, podjetje pa je od tega zaslužilo nekaj milijonov dolarjev.

NYT

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji