Objavljeno: 27.5.2021 16:10 | Teme: pametna ura

Pametne ure z občutno rastjo

Po analizi podjetja Counterpoint Research se je globalna prodaja pametnih ur v prvem četrtletju dvignila kar za 35% - največji je Apple, sledi Huawei, a ga Samsung dohiteva.

Apple je zabeležil kar 50% več prodanih ur, Samsung pa 27% glede na enako obdobje lani, ko se je ravno začenjal odvijati koronavirus. Apple sicer vodi po tržnem deležu, dvignili so ga za 3%, na dobrih 33%. Drugi je še vedno Huawei (8,4%), a je izgubil skoraj dva odstotka, v naslednjih mesecih ga bo tako prehitel Samsung (ki je trenutno na 8%). Dobro pa se prodajajo tudi vstopni modeli podjetji, kot sta Xiaomi ter Oppo. Ure z Googlovim WearOS bi lahko sicer v kratkem dobile novi zagon, saj se platforma združuje s Samsungovo Tizen (torej bodo imele Samsungove ure po novem nameščen sistem WearOS).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

s56rsv | 28.5.2021 | 10:45

Menim, da bo tržni delež ur z vgrajenim pravim Androidom, ki ga sploh v članku ne omenjate, v naslednjih letih skokovito narasel. Kospet Prime 2 ( https://www.kospet.com/products/kospet-prime-2-smartwatch ) je primerek, ki mi je popolnoma nadomestil telefon. Z zadnjim firmware-om lahko tudi preklapljam, med odrezanim , okroglim prikazom aplikacije in pa prilagojenim, v standarden kvadrat znotraj kroga prikazano vsebino. Žal se na koncu zatakne pri trajanju vgrajene baterije. Če ure za drugo, kakor za odčitek ure, ne uporabljamo, lahko traja dva dni in več med enim in drugim polnjenjem. Problem so lokacije z več oddajniki in lokacije s šibkim signalom, ki trajanje baterije bistveno zmanjšajo. Vgrajena 1600 mAh baterija predstavlja za tako uro kar dober zalogaj energije, ki pa se lahko hitro izkaže za premajhnega. Problem takih vzhajajočih kitajskih brandov, ki s kvalitetno spletno predstavitvijo in worldwide delivery politiko želijo na potencialne kupce ustvariti vtis velikih in kvalitetnih proizvajalcev, predstavlja v prvi vrsti neobstoječa servisna mreža in totalna neodzivnost za after-sales kompententnih ljudi znotraj podjetja. Na velikost ure se človek po dnevu ali dveh uporabe in neprestanega zadevanja z njo v vogale miz in stolov kar hitro navadi. Menim, da veliki ne-Apple akterji, ki sedaj vztrajajo pri prilagojenih operacijskih sistemih za pametne ure, zgubljajo z razvojem teh operacijskih sistemov le dragoceni čas. Saj so All-In-One čipovja tipa MediaTek Helio P22 (https://www.mediatek.com/products/smartphones/mediatek-helio-p22) in podobna že tako skromna pri porabi energije, da bodo naslednje generacije podobnih čipov, ki bodo nasledile obstoječe, že lahko zagotavljale dovolj dolgo avtonomnost delovanja "Full-Android" ur, da se bo moja teza o zgubljanju časa za razvoj namenskih OS za pametne ure še kako izkazala za pravilno. Lepo se imejte, ekipa Monitorja ! Samo tako naprej!

Matjaž Klančar | 28.5.2021 | 10:50

Takoj ko sem začel brati vaš zgornji prispevek, se mi je po glavi začelo motati - "kaj pa baterija??". To je seveda ključno. Nobena težava ni narediti vrhunski pametni telefon v velikosti ročne ure, težava je to narediti tako, da bo zadeva enako velika kot ura in da bo baterija zdržala več kot 5 minut ;) In seveda se strinjam - spletna predstavitev ni vse, čeprav verjetno marsikdo na to zares "pade".

s56rsv | 28.5.2021 | 11:03

Sinu sem za rojstni dan in zaradi bližajočega zaključka šolskega leta, ker je ves čas bil priden, kupil iPhone 12 Pro. Presenečen sem nad počasnostjo praznjenja njegove baterije, če jo primerjam z mojim že sicer dve leti starim Samsungom Galaxy S10. Domnevam, da imajo v Applih izdelkih vgrajene baterije kljub nominalni kapaciteti baterije morda realno kapaciteto in energijsko gostoto precej višjo od deklarirane. Ali obstajajo kaki izsledki kompleksnih testiranj njihovih baterij oz detajlni oz strokovni primerjalni testi med baterijami, ki jih uporabljajo posamezni proizvajalci? Domnevam, da so pri poizvodnji baterij razlike lahko precej velike prvič zaradi materialov in spojin, drugič pa zaradi čistosti le teh. Lahko celo, da proizvajalci na koncu proizvodnega procesa okategorizirajo izdelane baterije glede na uporabljeno čistost lota vgrajenih spojin. Ali pravilno domnevam?

Matjaž Klančar | 28.5.2021 | 11:09

iPhoni imajo načeloma enake baterije, ključna razlika je v tem, da na Androidih vedno v ozadju teče malo morje raznih servisov in programov, medtem ko so pri Applu zelo konzervativni komu in zakaj to dovolijo. Če hočeš na iOS napisati aplikacijo, ki teče v ozadju, moraš to Applu zelo dobro utemeljiti, sicer aplikacija ne dobi dovoljenja za objavo v AppStoru. Na androidih se denimo Huawei zelo trudi "pobijati" vse take ozadne aplikacije in servise (v zadnjem času tudi Samsung), zato njihovi telefoni zelo dolgo zdržijo, vendar se zato včasih zgodi, da nekaj ne dela, kar bi moralo. Denimo, kaka budilka zjutraj ne zvoni, kak GPS tracker med kolesarjenjem "zaspi" in ne naredi sledi do konca, itd. Treba je kar nekaj ročnega dela (in v resnici znanja), da vse take aplikacije potem damo nazaj na "dovoljen" spisek.

s56rsv | 28.5.2021 | 11:13

Vse to, kar si napisal Matjaž (tudi ti me lahko tikaš, saj sva se vedno tikala, ko sva pisala komentarje) mi je dobro znano, a kljub temu sem prepričan, da Apple ničesar v proizvodnem prostopku izdelave baterij za svoje telefone in ure ne prepusti naključju. Drugi akterji pa pri proizvajalcih baterij pobirajo le "ostanke". Tudi v tem je po mojem nekaj resnice, ki pa jo bomo težko izvedeli.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji