Objavljeno: 23.6.2001

Palm pred težko odločitvijo

Carl Yankowski, direktor podjetja Palm je javno potrdil govorice o temu, da družba razmišlja o drastični spremembi poslovne strategije v prihodnosti. Vodilni v podjetju namreč razmišljajo o temu, da bi se osredotočili le na en segment izdelkov, bodisi le razvoj operacijskega sistema PalmOS, ali pa proizvodnjo strojne opreme zanj.

Zdaj počnejo oboje in po nekaterih podatkih jim to škoduje pri poslovnih povezavah, zlasti možnosti licenciranja izdelkov drugim proizvajalcem. S tem naj bi se znebili >>Appleovega sindorma<<, imenovanega po odločitvi družbe Apple, da bo sam proizvajal tako operacijski sistem, kot računalnike in si je po mnenju analitikov s tem onemogočil preboj na vodilni položaj med računalniškimi platformami.

Čeprav Palm o vsebini sprememb še ne želi govoriti, mnogi namigujejo, da je najbolj verjetna odločitev ta, da razvoj operacijskega sistema preselijo v drugo, hčerinsko podjetje, v katerem pa naj bi imeli deleže tudi drugi partnerji. Novo podjetje bi potemtakem Palmu in drugim proizvajalcem prodajalo licence za operacijski sistem in s tem pomirilo bojazni sedanjih in bodočih partnerjev, kaj bi se zgodilo, če bi Palm nenadoma spremenil mnenje in prekinil licenčne pogodbe (tako kot je pred časom storil Apple s proizvajalci Mac klonov). S tako potezo bi storili nekaj podobnega, kar je storil Psion pred časom, ko je skupaj s Nokio, Ericssonom in Motorolo ustanovil podjetje Symbian.

http://www.palm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji