Oglasno sporočilo
Objavljeno: 19.6.2023 09:59

Optimalna infrastruktura za kolokacije

Kolokacija je pomembno in hitro rastoče poslovno področje za upravljavce podatkovnih centrov, še posebej za ponudnike internetnih storitev in spletnih storitev v oblaku.

Z upravljanjem strežnikov svojih strank v lastnih podatkovnih centrih podjetjem ponujajo boljšo povezavo z internetom in viri v oblaku, ki jih potrebujejo. Hkrati stranke prihranijo stro- ške upravljanja lastnih podatkovnih centrov in s tem povezane IT-infrastrukture. V podatkovnih centrih pa ta konfiguracija predstavlja še posebej visoke zahteve za strežniška ohiš- ja, oskrbo z električno energijo, klimatizacijo, omrežne povezave, nadzor in zanesljivost delovanja.

Kolokacija ustvarja obojestranske prednosti za upravljavce podatkovnih centrov in njihove stranke

Nekateri strežniki in sistemi za shranjevanje podatkov, ki pripadajo podjetju, niso niti v njegovih poslovnih prostorih. Namesto tega gostujejo v tujini – na primer v podatkovnem centru ponudnika telekomunikacijskih storitev, pooblaščenim za spletne storitve v oblaku in internetno povezavo. Tako IT-sistemi podjetij fizično delujejo na drugih lokacijah, čemur s tehničnim izrazom rečemo »kolokacija« ali »strežnik«.

Kolokacijske rešitve so pogosto del hibridnih konceptov v oblaku, v katerih podjetja kombinirajo svojo zasebno infrastrukturo v oblaku z javnim oblakom. Ta koncept uporabnikom ponuja več prednosti: njihovi sistemi so neposredno povezani z infrastrukturo in omrežnimi elementi njihovega ponudnika v oblaku ali na internetu, podjetje pa lahko prihrani stroške nadzora in upravljanja zahtevanih okolij v svojih prostorih. Kolokacija je zato zdaj pomembno poslovno področje za upravljavce vseh vrst podatkovnih centrov.

Obstajajo različne različice: s tako imenovano Retail Colocation (maloprodajno kolokacijo) uporabnik najame manjši, omejen prostor v podatkovnem centru ali celoten podatkovni center. Pri uporabi Wholesale Colocation (veleprodajne kolokacije) uporabniki običajno najamejo večje enote. Pogosto se te kombinirajo z drugimi storitvami ali pa so vidiki infrastrukture prilagojeni zahtevam (velikih) strank.

V obeh primerih je podatkovni center odgovoren za napajanje, klimatizacijo in po potrebi nadzor. Poleg tega sta fizična in IT-varnost gostujočih sistemov ključnega pomena. Odvisno od zahtev uporabnikov lahko gostujoči sistemi delujejo v svojih zaklenjenih predelih podatkovnega centra, ki so zavarovani s kompleksnim nadzorom dostopa. Ponudniki kolokacij morajo z ustreznimi tehničnimi rešitvami zagotoviti in dokazati zagotovljeno stopnjo varnosti.

Kolokacijska okolja zahtevajo dolgoročno načrtovanje

Sistemi ohišij, ki se uporabljajo za kolokacije, morajo biti posebej zasnovani za določene pogoje. Če več strank deli strežniško ohiš- je, so priporočljiva predelna ohišja. Klasična omrežna in strežniška ohišja pa se uporabljajo samo za enega uporabnika. V obeh primerih so najpomembnejše podrobnosti: ohišja morajo biti hitra in enostavna za namestitev in razširitve. Sistemi za usmerjanje kablov, hlajenje in napajanje ne smejo zasedati višinskih enot, tako da je celotna zmogljivost ohišja na voljo samo za nameščene sisteme strank. Poleg tega morajo biti na voljo potrebni vmesniki za celovite klimatske sisteme in nadzor. Ker takšni sistemi predstavljajo naložbo za daljše časovno obdobje, jih je treba že od samega začetka načrtovati in vzpostaviti z dolgoroč- nim načrtovanjem.

Rittal pozna in izpolnjuje vse zahteve za kolokacije

Rittal je partner številnih ponudnikov kolokacijskih ponudb, saj naše rešitve ponujajo vrhunsko kakovost, največjo razpoložljivost, zanesljivo proizvodnjo in logistiko ter izpolnjujejo vse ustrezne mednarodne standarde. Celoten sistem RiMatrix in posebna predelna ohišja za kolokacije ustrezajo visokim stopnjam zahtev, ki jih upravljavci podatkovnih centrov in njihove stranke postavljajo za kolokacijska ohišja.

www.rittal.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji