Objavljeno: 15.4.2000

Optični diski za žepne informacijske naprave

Žepne naprave, od računalnikov prek predvajalnikov MP3 do prenosnih telefonov, v majhnem prostoru združujejo najsodobnejšo tehnologijo, vendar iz različnih razlogov nimajo pomnilniškega prostora, primerljivega z običajnimi računalniki. Klasične pomnilniške enote, kot so diski, zlasti pa optične enote (CD-ROM, DVD-ROM) so za mobilno računalništvo povrh vsega odločno prevelike. To naj bi se v prihodnosti z novimi tehnologijami precej spremenilo.

Sony in Sharp tako družno pripravljata nove optične diske, namenjene pretežno miniaturnim napravam. Ti bodo precej manjši od običajnih, saj bodo imeli premer le dobrih 5 cm (CD-ROM in DVD-ROM merijo v premeru 12 cm). Proizvajalca sicer priznavata, da bodo enote za delovanje potrebovale dosti energije, poleg tega pa bodo precej povečale naprave, vendar ima nova tehnologija tudi veliko prednost pred alternativami, kot so pomnilniške kartice (CompactFlash, Smart Media ...) -- zmogljivost.

Predstavniki podjetij trdijo, da bo mogoče na 5-centimetrske diske spraviti do 1 GB podatkov pri uporabi razmeroma preprostih bralnih glav z rdečimi laserji, v pripravi pa so še zmogljivejši modri laserji, ki bodo zagotovili kar 2 GB prostora na enotah. Razmišljajo tudi o nekoliko večjih, 6,5-centimetrskih nosilcih, ki bi lahko shranjevali do 4 GB podatkov, torej toliko kakor današnji DVD-ji. Za primerjavo vzemimo CD-ROM, ki ima prostor za 650 MB, in DVD-ROM s prostorom za 4,7 GB podatkov. Povrh vsega pa bo mogoče na nove nosilce podatke tudi zapisovati. V ta namen je uporabljena magnetno-optična tehnologija (MO) z večjo zanesljivostjo od nosilcev CD-RW ali DVD-RAM. Nosilci bodo v protiprašnih kasetah z merami 54 × 54 × 4 mm.

Pobudnika novosti sta že zbrala podporo nekaterih ključnih proizvajalcev, med katerimi so Casio, Fujitsu, IBM, Mitsubishi, Pioneer in Philips. Za zdaj še ne želijo govoriti o tem, kdaj bi lahko bili novi optični diski naprodaj, vendar jih po nekaterih podatkih ne moremo pričakovati pred letom 2002.

http://www.sony.co.jp

http://www.sharp.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji