Objavljeno: 17.8.2000

Optični diski v digitalnih fotoaparatih in videokamerah

Digitalizacija fotografskih aparatov in videokamer je prinesla obilico novosti in kakovost posnetkov, ki so na ravni doslej le profesionalcem dosegljivih naprav. Toda proizvajalci nenehno iščejo nove možnosti za shranjevanje digitalno zajetih podatkov, ki lahko pri vse večji kakovosti zavzemajo zelo veliko prostora. Danes srečamo večinoma pomnilniške kartice (fotoaparat) in trakove (videokamere), v prihodnosti pa lahko računamo tudi na izdelke z optičnimi diski.

Hitachi se pripravlja na predstavitev digitalne videokamere DMZ-100 z zapisovalno enoto DVD-RAM, a s podporo za manjše, osemcentimetrske nosilce. Novi standard, ki ustreza specifikaciji DVD-RAM 2.0, bo omogočal posneti do 1,4 GB podatkov na vsako stran nosilca, kar je dovolj za okrog uro posnetkov. Novi zapis omogoča, da lahko na isti nosilec shranjujemo videoposnetke (v zapisu MPEG-2) in digitalne fotografije z ločljivostjo 1280 × 960 pik. Prostora je na nosilcu dovolj za skoraj 2000 fotografij v zapisu JPEG. Nosilce za nove naprave bodo izdelovali tudi drugi proizvajalci, med prvimi Maxell, cena posameznega nosilca pa bo 30 dolarjev. Prednost novih nosilcev je tudi ta, da jih je mogoče brez težav prebirati v novih enotah DVD-ROM.

Toda DVD-RAM ni edini nosilec, ki bo uporabljen v bodočih izdelkih. Sony je v ZDA predstavil novi digitalni fotoaparat Mavica CD-1000, ki ima namesto doslej uporabljenih disket vgrajen zapisovalnik CD, ki podatke zapisuje na nosilce s premerom 8 centimetrov. Na posamezen nosilec lahko shrani do 156 MB podatkov, posamezna plošča pa stane le 5 dolarjev. Fotoaparat sicer premore 2,1 milijona elementov, občutljivih za svetlobo, 10-kratni zum, vse skupaj za ceno okrog 1200 dolarjev.

http://www.hitachi.com

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji