Objavljeno: 9.5.2024 10:00 | Teme: Windows 11

Novi Windows 11 bo vsem vključil šifriranje podatkov na diskih

Izvedeli smo, da bo v naslednji verziji Windows 11 24H2 sistem za šifriranje podatkov na disku BitLocker zares vztrajen. Med vsako namestitvijo ali ponastavitvijo se bo aktiviral, kar bo veljalo za vse verzije Windows 11, ki imajo dostop do šifriranja – torej tudi Windows 11 Home, če ga podpira proizvajalec računalnika.

V praksi to pomeni, da bo na Windows 11 Home šifriranje vključeno prek proizvajalca strojne opreme, če ga podpira v UEFI-ju (novi BIOS). Garažni računalniki z nameščenim Windows 11 Home bodo torej izvzeti. BitLocker se bo vključil ob čisti vsaki namestitvi in tudi pri nadgradnji nanjo, a tedaj šele pri reinstalaciji. Šifriranje se izvede na vseh pogonih, ne le na sistemskem disku.

To pa prinaša nekaj nevarnosti. Šifriranje podatkov je načeloma dobro, ker ne morejo pasti v roke nepridipravom, ki pridobili fizični dostop do nosilcev podatkov. A hkrati je brez varnostne kopije ključa podatke nemogoče obnoviti. Windows sicer uporabnika pozove, da varnostno kopijo ustvari, a jo ta še vedno lahko izgubi ali pogreši. Tedaj bodo šifrirani podatki nedosegljivi.

BitLocker je možno izključiti, a je treba to izrecno storiti. Zato se bo odločil tudi, kdor je izjemno občutljiv na hitrost, saj uporaba šifriranja upočasni računalnik, še zlasti nekatere SSD-je.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji