Objavljeno: 11.6.2000

Novi rod strežnikov Compaq AlphaServer

Compaq je sredi maja predstavil dolgo pričakovani novi rod strežnikov, ki temeljijo na RISC procesorjih Alpha. Paleta izdelkov, ki je nastajala pod projektom z delovnim imenom Wildfire, je največji Compaqov neposredni napad na tržišče strežnikov višjega razreda, opremljenih z operacijskim sistemom Unix.

Novi strežniki AlphaServer GS so optimalizirani za najzahtevnejše naloge, kakršne predstavlja pred uporabnike vse večji vpliv elektronskega poslovanja. Poleg tega so novi strežniki še posebej zanimivi za telekomunikacije, finančno poslovanje ter zahtevne tehnične naloge. Strežniki so na voljo v izvedbah z 8 (AlphaServer GS80), 16 (AlphaServer GS160) in 32 (AlphaServer GS320) procesorji. Osnova vseh strežnikov je procesorski modul QBB (Quad Building Block) s po štirimi 731 MHz procesorji Alpha EV67 in štirimi pomnilniškimi moduli s skupno zmogljivostjo 32 GB. Module lahko združujemo v večje celote, tako da lahko zgradimo sisteme z do 32 procesorji in četrtterabajtnim pomnilnikom. Za pretok podatkov skrbi novo vodilo s prepustnostjo 6,4 GB/s, na vsak modul pa lahko priključimo do 8 vodil PCI in 28 kartic PCI s propustnostjo do 1,6 GB/s.

Poleg tega se Compaq ne namerava omejiti le na pravkar predstavljene modele. V načrtu je razvoj sistemov, ki bodo dosegli 20-krat večjo zmogljivost od sedanjega strežnika AlphaServer GS320. Že ta pa sodi med najzmogljivejše sistem ta hip. Pri preizkusu z zbirko podatkov Oracle so uspeli na sistem priključiti 11.200 uporabnikov, za kar je bilo treba doslej imeti celotno farmo strežnikov. Seveda lahko nove strežnike povežemo tudi v gruče, podatkovne enote pa v omrežje SAN. Posebna zmožnost porazdeljevanja procesorjev omogoča, da v istem sistemu lahko sočasno uporabljamo več operacijskih sistemov. To so lahko Tru64 Unix 4.0, OpenVMS 7.1 ali Linux. S tem je cenejši tudi nadzor, saj je vse centralizirano v istem sistemu.

Nestrpnost uporabnikov, ki so želeli imeti AlphaServer, je bila tolikšna, da je Compaq kar lepo število izdelkov prodal še pred uradno predstavitvijo. Glede na velik interes pričakujejo, da bodo letos prodali za okrog milijardo dolarjev izdelkov iz novega rodu strežnikov. Novi strežniki bodo prišli v prodajo konec junija. Cene se seveda močno razlikujejo, pač glede na opremljenost -- od 100.000 dolarjev za sistem AlphaServer GS80 do čez milijon dolarjev za najzmogljivejši AlphaServer GS320.

http://www.compaq.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji