Objavljeno: 11.5.2000

Novi rod grafičnih pospeševalnikov

Grafični pospeševalniki so ponovno v ospredju pozornosti. Vodilni proizvajalci so namreč konec aprila predstavili nove izdelke, s katerimi dvigujejo raven grafične zmogljivosti računalnikov. Nove izdelke so predstavila podjetja ATI, Matrox in Nvidia.

Podjetje ATI je predstavilo povsem nove grafične pospeševalnike Radeon 256, ki so jih doslej imenovali Rage 6. Po navedbah predstavnikov podjetja gre za doslej najzmogljivejši grafični pospeševalnik, namenjen predvsem zgornjemu segmentu tržišča grafičnih kartic za trirazsežne igre in za zmogljive delovne postaje. Procesor Radeon 256 sestavlja kar 30 milijonov tranzistorjev, kar je več kakor pri procesorjih Intel Pentium III in AMD Athlon, izdelan pa bo v najsodobnejši 0,18-mikronski arhitekturi. Procesor omogoča uporabo do 128 MB grafičnih pomnilnikov DDR s hitrostjo dostopa 200 MHz. S tehnologijo MAXX lahko pri ATI-ju na posamezno kartico postavijo do dva procesorja Radeon, s čimer podvojijo zmogljivost grafičnega obdelovanja.

Velika novost je jedro Charisma Engine, ki omogoča geometrijska preoblikovanja do 30 milijonov senčenih trikotnikov na sekundo. Charisma Engine ima tudi orodja za napredno animacijo likov, kot so oblaganje vozlišč s prevlekami ter interpolacija med posameznimi okvirji animacije, kar bo omogočalo prikaz še bolj realistične grafike in animacij kakor doslej. Druga novost je tehnologija Pixel Tapestry, ki zagotavlja, da Radeon 256 dosega hitrost zapolnjevanja 1,5 gigatekslov na sekundo. Procesor je dovolj zmogljiv, da lahko za vsako točko sočasno obdela do tri teksture in izvaja prostorske učinke, poleg tega pa so vsa senčenja narejena z 32-bitno barvno globino. Za nameček ima procesor s tehnologijo Video Immersion dovolj visoko zmogljivost, da omogoča odkodiranje televizijskega signala HDTV poleg doslej običajne podpore za odkodiranje posnetkov v zapisu MPEG-2. Prve kartice s procesorji Radeon 256 lahko pričakujemo poleti.

Naslednja velika novost je novi grafični pospeševalnik podjetja Nvidia, ki je v zadnjem času zasedala grafični prestol s procesorjem GeForce 256. Novinec s sorodnim imenom GeForce2 GTS je naslednik, ki zmore skoraj dvakrat večjo grafično zmogljivost in doseže hitrost zapolnjevanja kar 1,6 gigatekslov na sekundo. Najpomembnejša novost je tehnologija za senčenje Nvidia Shading Rasterizer (NSR), ki omogoča nadzor senčenja in učinkov na ravni posamezne točke. S tem lahko procesor uprizori še bolj realistične učinke kakor z dosedanjimi tehnologijami. Večjo hitrost pa zagotavlja nov cevovodni sistem, ki omogoča obdelovanje do sedmih pik sočasno v vsakem od štirih cevovodov procesorja.

GeForce2 GTS podpira do 128 MB pomnilnik ter ločljivosti do 2048 × 1536 pik ob 32-bitni barvni globini in frekvenci osveževanja do 75 MHz. Trirazsežne slike dodatno izboljša algoritem FSAA (full scene anti-aliasing), ki omogoča mehčanje celotne slike in ne le posameznih elementov. Tako kakor ATI-jev novinec procesor podpira strojno odkodiranje digitalnih posnetkov, podpira pa tudi HDTV. Povrh vsega ima procesor vgrajeno podporo za digitalne zaslone LCD z ločljivostmi do 1280 × 1024 pik. Nvidia je procesor prilagodila uporabi za procesorje Intel Pentium III in AMD Athlon.

Zadnja novost prihaja iz podjetja Matrox. Tu so pripravili nov procesor G450, ki je znatno izboljšana različica dosedanjega modela G400. Procesor je hitrejši, saj je izdelan v 0,18-mikronski namesto 0,25-mikronski tehnologiji in združuje nove sestavine, ki še povečujejo prilagodljivost in vsestranskost procesorja. G450 ima vgrajeno podporo za digitalno povezavo s ploskimi zasloni LCD, pretvornik za prikaz računalniške slike na televizorju in podporo za 64-bitne pomnilnike DDR DRAM. Največja novost je vključitev drugega vezja RAMDAC, ki omogoča, da lahko z enim procesorjem krmilimo dva zaslona (ali pa zaslon in prikaz na videoizhodu) sočasno. Grafični pospeševalnik podpira ločljivosti do 2048 × 1536 pik ob 32-bitni barvni globini.

Na nove procesorje so se že odzvali proizvajalci grafičnih kartic. Creative Labs je oznanil kartico 3D Blaster Annihilator 2, ki temelji na procesorju Nvidia GeForce2 GTS. Kartica ima 32 MB pomnilnik, v prodajo pa pride junija za okrog 350 dolarjev. ELSA ponuja novi procesor podjetja Nvidia na novi kartici z imenom Gladiac. Kartica bo podpirala analogne in digitalne povezave z zasloni, na voljo pa bo v različicah z 32 in 64 MB. Tudi ta kartica pride v prodajo junija za ceno od 350 do 450 dolarjev.

http://www.ati.com

http://www.matrox.com

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji