Objavljeno: 25.8.2000

Novi procesorji: še hitrejši AMD in Intel

Tekma med podjetji AMD in Intel za primat zmogljivosti mikroprocesorjev se brez premorov odvija tudi poleti. Intel je tako v začetku avgusta oznanil novega rekorderja, kar 1,13 GHz Pentium III, kar je odslej največja frekvenca med mikroprocesorji v prodaji. Glede na dosedanji model s hitrostjo 1 GHz ponuja okrog 6 % večjo zmogljivost, cena izdelka, ki je dosegljiv le v omejenih količinah, pa znaša 990 dolarjev.

AMD je ravno avgusta praznoval prvo obletnico obstoja nadvse uspešnega procesorja Athlon, svoj uspeh pa so podkrepili z novim modelom tega procesorja, ki deluje s hitrostjo 1,1 GHz, kar je tudi neposredni odgovor na Intelove novosti. Cena novega procesorja znaša 853 dolarjev, dobavljiv pa bo v začetku septembra. Procesorji Athlon so tako odslej na voljo le s hitrostmi med 800 MHz in 1,1 GHz, manjše hitrosti pa so prepustili procesorjem Duron, ki ciljajo na tržišče računalnikov s ceno pod 1000 dolarji.

Pri AMD-ju so poleg tega predstavili tudi programsko shemo za arhitekturo bodočega 64-bitnega procesorja z delovnim imenom Hammer (kladivo). Procesor, ki bo pripravljen predvidoma v drugi polovici leta 2001, bo imel nekoliko drugačno zasnovo kakor Intelov model Itanium. AMD se je namreč odločil, da v svojem 64-bitnem modelu ne bo uporabil novega nabora ukazov, temveč bo sedanjo arhitekturo ukazov in registrov x86 razširil na 64-bitno okolje. Tako je nastala arhitektura, ki jo AMD imenuje x86-64, ki pozna dva načina delovanja. V prvem načinu deluje procesor v 64-bitnem načinu, imenovanem Long Mode, v katerem lahko uporablja nove registre (8 64-bitnih, splošnonamenskih za delo s celimi števili ter 8 128-bitnih za delo s plavajočo vejico), medtem ko v drugem načinu procesor uporablja združljiv način za izvajanje 16- in 32-bitne kode. AMD meni, da bo tak pristop bližji kupcem, saj bodo na takih sistemih lahko brez pribitkov uporabljali tudi staro (obstoječo) programsko opremo.

http://www.intel.com

http://www.amd.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji