Objavljeno: 28.9.2000

Novi modeli procesorjev za prenosne računalnike

Boj za prostor med procesorji za prenosne računalnike dobiva nove razsežnosti z napovedmi novih modelov in vstopom novih igralcev. Medtem ko je bila še pred nekaj meseci to le tekma med dvema ponudnikoma, AMD-jem in Intelom (ob velikanski premoči slednjega), se to lahko že v kratkem precej spremeni.

Izziv je najprej sprejelo podjetje Transmeta, ki je začelo dobavljati prve procesorje za prenosne računalnike. Čeprav je podjetje še neznanka, se je zanj odločilo nekaj znanih imen, med katerimi sta Sony in IBM. V prihodnjih mesecih lahko pričakujemo še več prenosnikov s temi procesorji, tako ameriških kakor japonskih in tajvanskih proizvajalcev.

Tekmo so napovedali tudi pri tajvanski družbi Via. Na nedavni tehnični konferenci so predstavili prve modele procesorjev Cyrix III, izdelane s tehnologijo, primerno za rabo v prenosnikih. Prvi modeli bodo delovali s hitrostmi 500 in 600 MHz, novost pa je tehnologija za varčevanje z energijo LongHaul, s katero naj bi prihranili 50 % energije glede na tekmece. Prikazani prototip je za delovanje potreboval 9,9 W proti 17,7 W pri podobnem procesorju Intel Celeron. Da bi poenostavili izdelavo združljivih prenosnikov, novi procesor podpira podnožja Socket 370, pozneje pa bo na voljo tudi v različici ohišja BGA. Cyrix III bo namenjen predvsem spodnjemu segmentu tržišča, saj se bodo cene pričele pri le 55 dolarjih za procesor. Via že napoveduje, da bodo prvim modelom sledili še zmogljivejši.

AMD medtem pripravlja prve mobilne različice procesorjev Duron, ki imajo enako jedro kakor zmogljivejši procesor Athlon. S tem naj bi naredili hitrejšo alternativo dosedanjim modelom AMD K6-2 in K6-III, s katerimi so dosegli kar lepe rezultate v spodnjem cenovnem razredu. Mobile Duron, ki je že na voljo v preizkusnih primerkih, bo deloval s podobnimi hitrostmi kakor namizne različice, toda s precej manjšo porabo energije. Mobile Duron pa bo le uvertura, saj lahko konec leta ali v začetku naslednjega pričakujemo tudi mobilni Athlon, ki bo podpiral hitrejše sistemsko vodilo (do 200 MHz), vseboval novo superskalarno jedro za delo s plavajočo vejico ter izboljšano različico tehnologije 3Dnow.

Seveda pa poplava novosti zahteva reakcijo tudi od družbe Intel. Intel bo tako v kratkem pričel prodajati nove modele procesorjev Celeron za prenosne računalnike, ki bodo dosegali hitrosti do 700, kar je več kakor pri tekmecih. Druga novost pa so hitrejši mobilni procesorji Pentium III, ki bodo delovali s frekvenco do 850 MHz. V obeh novostih bo ob delovanju z akumulatorjem energijo varčevala tehnologija SpeedStep. Intelovo sporočilo je jasno -- tudi v naprej nameravajo ostati korak pred tekmeci.

O tem, kdaj bodo novi procesorji na voljo v novih prenosnikih, je težko ugibati, večina pa napoveduje modele za konec letošnjega, še bolj verjetno pa začetek naslednjega leta.

http://www.transmeta.com

http://www.via.com.tw

http://www.amd.com

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji