Objavljeno: 9.9.2019 05:00

Nova hekerska prevara: posnemanje glasu direktorja

Razvoj umetne inteligence in globokega učenja odpira nove možnosti tudi za prevarante, ki so z umetno ustvarjenim glasom dejansko že opetnajstili neko britansko podjetje. Uporabili so programsko opremo, ki omogoča poustvaritev glasa neke osebe, in poklicali direktorja britanskega podjetja, ki ima nemške lastnike. Pretvarjali so se, da kliče direktor nemške matice, in Britancem naročili nakazilo 220.000 evrov nekemu tretjemu dobavitelju. Ko je denar prišel do madžarskega dobavitelja, se je hitro izgubil po bankah po celem svetu.

Zgodbo so obelodanili v zavarovalnici Euler Hermes Group, kjer je prizadeto podjetje zavarovano. Kot so povedali, je vse skupaj podjetju postalo sumljivo šele, ko so imeli še tretji takšen klic in to iz Avstrije. Začeli so brskati in ugotovili so, da gre za prevaro. To pa ni prvi tovrstni primer, saj je BBC že julija poročal o podobnih prevarah, ki so tedaj žrtve stale milijone.

Podjetja trenutno največ denarja izgubijo s podobnimi prevarami, ki se imenujejo BEC (business e-mail compromise) ali tudi CEO fraud. Gre za lažna elektronska sporočila, ki jih domnevno od direktorjev prejmejo v računovodstvu, naj nujno nekam nakažejo neka sredstva. Sedaj smo slišali še zvočno verzijo teh napadov. Na drugem mestu so izgube zaradi izsiljevalske programske opreme, sledijo pa klasični hekerski vdori.

The Wall Street Journal

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji