Objavljeno: 8.8.2000

Nov val virusov, tudi za AutoCAD

Potem ko smo letos že večkrat doživeli in preživeli pravi izbruh računalniških virusov, so na obzorju že nove nevšečnosti. Tokrat pa virusi ne napadajo zgolj elektronske pošte, besedil, preglednic in izvršnih programov, temveč tudi inženirske načrte. V Argentini so tako nedavno odkrili nov virus z imenom Autocad2k\Star, ki napada načrte v znanem načrtovalskem programu AutoCAD (različice 14 in novejše).

Virus se širi tako, da uporablja AutoCADov skriptni jezik Visual Basic for Applications (VBA), torej podoben sistem kakor letos razsajajoči virus >>I love you<<. Aktivira se pri določenih dogodkih, kakršno je zapiranje dokumenta s skriptom, pri tem pa okuži vse načrte na uporabnikovem disku. Po sedanjih informacijah virus nima hudih posledic, saj razen okužbe ne dela nobene druge škode, na primer brisanja ali spreminjanja dokumentov. Kljub temu razkriva, da nobena kategorija programske opreme ni povsem varna pred virusi.

Microsoft pa ima še vedno težave v zvezi z ranljivostjo svojih poštnih odjemalcev. Novo nevarnost je odkrilo podjetje za računalniško varnost iz Argentine (zanimivo, že drugi primer iz tega dela sveta), nanaša pa se na uporabo medpomnilnika v programih Outlook in Outlook Express. Izkaže se, da sta oba programa občutljiva za ustrezno napisano kodo, ki se prenaša iz poštnega strežnika v odjemalec.

Zaradi napake v sistemu lahko okuženo sporočilo povzroči, da se odjemalec sesuje ali pa dobi možnost izvajanja poljubne kode, torej izvajanja kateregakoli ukaza, ki ga je mogoče izvesti v računalniku. Pri tem je še posebej nevarno dejstvo, da uporabniku sploh ni treba odpreti sporočila, da se to zgodi. Dovolj je, da ima na svojem računalniku nameščenega in pognanega enega od programov. Napaka se pojavi v prenosu podatkov iz poštnih strežnikov prek protokolov POP3 in IMPA4, medtem ko prenos prek protokola MAPI (torej s strežniki Exchange) za tak napad ni občutljiv. Microsoft se že trudi, da bi našel zdravilo, vendar ga za zdaj še ni. Pomaga pa, če v računalnik namestimo nove različice Internet Explorerja, različice 5.01 Service Pack 1 ali 5.5.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji