Objavljeno: 3.1.2023 09:56 | Teme: električna vozila

Norveška z novim rekordom pri prodaji električnih vozil

V preteklem letu je bil delež novih električnih avtomobilov na Norveškem že skoraj 80%.

Na prvem mestu med proizvajalci je ameriška Tesla z deležem 12,2%, sledi Volkswagen z 11,6%. Največ je bilo prodanih modelov Tesla Y, sledil je VW ID.4 pred cestnim terencem Škoda Enyaq. Norveška meri na konec prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov do leta 2025.

Seveda je treba poudariti, da je standard na norveškem sorazmerno visok, hkrati so tam cene elektrike ugodne (za domače odjemalce je cena kWh približno polovica naše). Električno energijo dobijo pretežno iz hidroelektrarn (dobrih 90%), preostalo pa iz vetrnih elektrarn. V preteklosti so električno energijo po potrebi dokupovali iz sosednje Švedske.

Država je tudi močno subvencionirala nakup električnih vozil - v preteklem letu za okoli 4 milijard evrov, kar pa naj bi počasi zmanjšali.

Zanimivo, da imajo tudi nekaj težav, ki pestijo uporabnike električnih vozil povsod po svetu. Predvsem je omrežje polnilnic razdeljeno med različnimi upravitelji, zato uporabniki potrebujejo nekje med 10 in 15 različnih aplikacij, da pokrijejo večji del polnilnic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji