Objavljeno: 9.4.2000

Netscape 6

Po dolgem, po mnenju nekaterih predolgem razvoju in številnih zapletih je Netscape objavil, da bo v enem mesecu pripravljena prva razvojna različica naslednjega rodu spletnega brskalnika, ki bo nosil najbrž kar preprosto ime Netscape 6. Od zadnje večje različice 4 (predstavljene daljnega leta 1997) se je pri Netscapu zgodilo marsikaj. Podjetje je prešlo pod okrilje družbe America Online (AOL), obenem pa je strežniške izdelke začelo razvijati v okviru koalicije iPlanet v sodelovanju z družbo Sun.

Netscape 6 bo temeljil na jedru Gecko, prvem projektu z odprto kodo, ki so ga razvili pri oddelku Mozilla.org in medtem podprli številni partnerji, med katerimi so IBM, Intel, Red Hat, Sun, NetObjects, Liberate in Nokia. Netscape je sprva načrtoval, da bo medtem objavil vmesno različico Netscape 5, vendar so po povratnih informacij uporabnikov in razvijalcev spoznali, da ljudje tega nočejo in želijo povsem novo različico, ki je napisana tako rekoč od začetka.

Netscape trenutno še noče govoriti o podrobnostih novega brskalnika, vendar predstavniki poudarjajo, da bodo izboljšave na vseh področjih. Program bo imel vgrajen vmesnik za internetno kramljanje in povezavo z imenikom oseb AOL Buddy List, odjemalec za elektronsko pošto bo podpiral več poštnih naslovov v enem pogledu, vse programe pa bo mogoče tesno povezati z dvermi, kakršne so Netscape Netcenter. Drugi ponudniki bodo lahko povsem prilagodili uporabniški vmesnik, vključno z videzom in funkcijami gumbov, brskalnik pa bo mogoče prilagoditi tudi posebnostim različnih naprav, kot je recimo velikost zaslona. Uporabniški vmesnik bo mogoče povsem prilagoditi z novim jezikom Extensible User Interface Language.

http://www.netscape.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji