Objavljeno: 30.7.2000

Nemci prodajajo v Italiji ter kupujejo na Hrvaškem in v ZDA

Deutsche Telekom je prodal svoj delež v italijanskem telekomunikacijskem operaterju Wind. Kupca sta France Telecom in italijanski distributer energije Enel, ki sta skupaj z Nemci soustanovitelja Winda. Francozi in Italijani so bili razburjeni nad nemškimi poskusi prevzema Windovega tekmeca Telecom Italia, saj je po njihovem mnenju šlo za kršitev pogodbe. Izstop Nemcev je toliko bolj nepričakovan, ker so še pred kratkim v Deutsche Telekomu samozavestno izjavljali, da nimajo nikakršnega načrta odstopiti od svojega lastniškega deleža v Windu.

Nemci že imajo 35 % delež v podjetju Hrvatske telekomunikacije, za kar so lani odšteli 850 milijonov ameriških dolarjev. Z omenjenim nakupom so pridobili tudi pravico do prednostnega nakupa pri nadaljnji prodaji. Sedaj so pripravljeni odšteti še 600 milijonov ameriških dolarjev za dodatnih 16 %, saj bi tako zagotovili večinski delež. Cena je sorazmerno višja od cene plačane lani (ki je prav tako po oceni nekaterih bila presenetljivo visoka), toda Nemci so tokrat pripravljeni plačati bistveno več, saj si zelo želijo pridobiti večinski delež. Hrvaška vlada je uradno naznanila, da pričakujejo pisno ponudbo, nujna pa bi bila tudi sprememba zakonskih določil o privatizaciji Hrvatskih telekomunikacij, ki trenutno izključuje udeležbo Deutsche Telekoma pri napovedani javni prodaji delnic hrvaškega operaterja.

Pred kratkim so Nemci plačali 50,7 milijard ameriških dolarjev v gotovini in delnicah za prevzem ameriškega mobilnega operaterja VoiceStream Wireless Corp.

http://www.telekom.de

http://www.wind.it

http://www.francetelecom.com

http://www.enel.it

http://www.tel.hr

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji