Objavljeno: 21.11.2018 05:00

Ne pozabimo: Chrome privzeto pošilja vsebino obiskanih strani Googlu

Ko z brskalnikom gledamo v svoj elektronski predal, še zlasti če gre za ponudnika varnih predalov, denimo ProtonMail, bi pričakovali, da brskalnik vsebine ne deli naokoli. Toda s Chromom to ni vedno res. Kadar ima Chrome vključeno možnost avtomatičnega prevoda strani – četudi tega ne storimo – Chrome podatke sproti pošilja Googlu.

Po internetu je zaokrožila zgodba uporabnika ProtonMaila, ki je ženi poslal elektronsko sporočilo z besedilom v francoščini. Kmalu ga vprašala, zakaj je v besedilu toliko angleških izrazov in zakaj je slovnica obupno slaba. Uporabniku ni bilo jasno, v čem je problem, saj je bilo poslano sporočilo povsem koherentno. Toda na ženinem računalniku je bilo zapisano drugače.

Razvozlavanje zgodbe je pokazalo, da je težava Chrome. Če je sporočilo odprla v drugem odjemalcu, je bilo videti normalno. Chrome je sporočilo, ki je bilo polovico v francoščini, poslal do Googla, ga prevedel v angleščino in nazaj, ter šele potem prikazal. Gre za besedilo sporočila, ne priponko.

Izkazalo se je, da je problematična možnost »Predlagaj avtomatični prevod strani v tujem jeziku«, ki jo ima Chrome privzeto vključeno. Če je ta vključena,  Chrome avtomatično pošilja besedilo obiskanih strani Googlu, da ta ugotovi, v katerem jeziku je napisano in po potrebi ponudi prevod. Z drugimi besedami: četudi ne potrebujemo prevoda, Chrome vseeno pošlje vsebino obiskanih strani Googlu!

V resnici kaj dosti presenečeni ne smemo biti. Storitev avtomatičnega prevajanja seveda pomeni, da bodo strani letele na Google. Malo nepričakovano je le, da se to zgodi tudi sicer. In Google je podjetje, ki se ukvarja s podatki v najširšem pomenu besede, zato ni presenetljivo, da želi o uporabnikih izvedeti čim več. Chrome pa je Googlov brskalnik. Kadar želimo absolutno zasebnost, je torej treba izstopiti iz Googlovega ekosistema. Resnično sporočilo te zgodbe pa je predvsem zavedanje, da včasih na kakšno malenkost spregledamo – in recimo pošiljamo sporočila na ProtonMail, potem pa jih beremo v Chromu.

Reddit

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji