Objavljeno: 19.4.2021 13:42 | Teme: vesolje

Nasin helikopter poletel na Marsu

Ameriška vesoljska agencija je uspešno zabeležila prvi polet helikopterja na kakem drugem planetu.

Njihov dron, imenovan Ingenuity (Iznajdljivost), je sicer poletel za manj kot minuto, a vseeno gre za vrhunski dosežek. Za potrditev je bilo seveda potrebno počakati podatke, posredovane preko satelitov, obljubljajo pa več poletov v naslednjih dneh.

Na Marsu je atmosfera le 1% tako gosta kot na zemlji, hkrati pa je gravitacija trikrat manjša. Prvo je helikopterčku predstavljalo hude težave, drugo mu je pomagalo. Polet je opravil popolnoma samostojno, z vnaprej naloženim programom, saj je zaradi oddaljenosti upravljanje "preko joysticka" seveda nemogoče.

Ravno v trenutno aktualni številki Monitorja smo pisali o trenutnem dogajanju na Marsu, torej o roverju Perseverance in tehnologijah, povezanih z njem. Kot zanimivost velja omeniti, da ima procesor, primerljiv z Applovim iMac G3 iz leta 1998, helikopter Ingenuity pa, morda nekoliko presenetljivo, kar Qualcommov Snapdragon 801, ki ga poznamo tudi iz pametnih telefonov. Helikopterček teče na Nasinem lastnem odprtokodnem operacijskem sistemu F Prime, zasnovanem na Linuxu.

Nasa je že objavila posnetek iz nadzorne sobe:

p1KolyCqICI

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji