Objavljeno: 30.4.2019 11:00

Nadaljujejo se ameriški pritiski zoper Huawei

Pred kratkim smo pisali o tem, da bo Huawei v Veliki Britaniji sodeloval pri izgradnji omrežja 5G, a ta plan že dviguje prah.

Kot smo pričakovali so se namreč že začeli ameriški pritiski, konkretno v obliki »opozorila« (sami bi rekli izsiljevanja) s strani namestnika pomočnika sekretarja ameriškega notranjega ministrstva, da Huawei ni zaupanja vreden ponudnik opreme. Uradnik pravi, da predstavlja uporaba Huaweijeve opreme v omrežjih 5G varnostno tveganje in da bi morale ZDA v tem primeru na novo oceniti deljenje zaupnih informacij z britanskimi obveščevalnimi agencijami.

Na te izjave so se že odzvali nekateri britanski politiki, predvsem so se z njimi strinjali poslanci iz konzervativne stranke (ki jo vodi Theresa May). Tudi oni so mnenja, da Huaweiju ni za zaupati, saj da ima podjetje premočne vezi z kitajskimi oblastmi. Kot pišejo pri časniku The Guardian, pa ta neskladja kažejo tudi na trenja znotraj kabineta britanske predsednice vlade.

Še več - ker je menda novinarjem izdal, da v NSC (National Security Council) potekajo pogovori o tej tematiki, je Theresa May odpustila svojega obrambnega ministra. Ta "izdajo" seveda zanika. NSC je sicer forum, kjer se tedensko sestajajo ključni britanski ministri s področja varnosti in se soočajo s poročili varnostnih agencij MI5, MI6 in GCHQ.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji