Objavljeno: 20.8.2016 01:00

Na vrsti je pomnilnik DDR5

Strokovnjaki za strojno opremo so še do nedavnega trdili, da bodo pomnilniki DDR4 najbrž zadnja generacija preizkušene tehnologije DRAM. Novejše tehnologije, kot so PCM (Phase Change Memory), RRAM (Resistive RAM) in MRAM (Magnetoresistive RAM) že lep čas napovedujejo otipljive prednosti, zato večina meni, da je to smer prihodnosti.

Toda združenje proizvajalcev, ki bdi nad standardi pomnilnikov že pospešeno pripravlja novejšo specifikacijo za pomnilnike, ki bo tehnologiji DRAM dala vsaj še en mandat. Intel, kot poglaviten član združenja, je na nedavni konferenci IDF javno razkril, da bo specifikacija za pomnilnike DDR5 nared prihodnje leto, množično rabo pa pričakujejo nekje okoli leta 2020.

Cilj nove specifikacije je precej večja gostota pomnilniških celic na istem prostoru, predvsem z uporabo naprednih, večslojnih 3D arhitektur. Zaradi nove zasnove bodo povečali prepustnost vodila in zmogljivost pomnilnikov, obenem pa večja gostota prinaša tudi manjšo porabe energije.

Prvi bodo pomnilnike DDR5 dobili strežniki, kjer velika količina pomnilniškega prostora igra ključno vlogo. Toda po načrtih bodo z zamikom 12 do 18 mesecev tovrstni pomnilniki prišli tudi v namizne in prenosne računalnike, kasneje najbrž tudi v manjše naprave.

Zanimiv je razlog, zakaj so se proizvajalci strnili za še eno generacijo pomnilnikov DRAM. Po upadanju prodaje osebnih računalnikov je namreč interes za modernizacijo hitro plahnel, a je nedavno navdušenje nad navidezno resničnostjo, ki je zopet začelo dvigati prodajne številke računalnikov stimuliralo tudi pripravo nove specifikacije. Po sedanjih ocenah naj bi pomnilniki DDR5 živeli nekje do leta 2025.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji