Objavljeno: 23.5.2019 10:00

Na tapeti še več kitajskih podjetij

Ta teden se naslovnice polnijo z novicami o trgovski vojni med ZDA in Kitajsko, po zadnjih govoricah pa se lahko poleg Huaweija v nemilosti znajdejo tudi druga kitajska podjetja.

Tako je ministrstvo za domovinsko varnost (Department of Homeland Security) že leta 2017 objavilo pomisleke glede podjetja DJI, največjega proizvajalca letalnikov (dronov) na svetu. Takrat je ameriška vojska začasno prenehala z uporabo teh letalnikov, DJI pa je v letalnike programsko dodal cone za prepoved letenja (v Iraku in Siriji). Njihovi letalniki so izredno popularni tudi pri nas, med drugim smo sami preizkusili modela DJI Spark in DJI Mavic Pro. DJI je sicer kratica za Da-Jiang Innovation Corporation, locirana je v kitajskem Shenzhenu, točno tam, od kjer izhaja (med drugim) tudi Huawei.

Drugo podjetje, ki se omenja v povezavi s trgovinsko vojno, pa je Hikvision. Gre za največje podjetje na svetu na področju varnostnih video sistemov, o njih smo pred kratkim, ko smo obiskali lokalno predstavitev njihovih izdelkov. Ponujajo različne varnostne kamere in povezane sisteme, podprte tudi z umetno inteligenco. Obeta se jim podobna prepoved kot Huaweiju, saj naj bi bile njihove kamere uporabljane za kitajski nadzor Ujgurske manjšine... V izjavi so sicer povedali, da to naj ne bi preveč vplivalo na njihovo poslovanje, saj da uporabljajo širše dosegljivo tehnologijo in je večina dobaviteljev kitajskih. Podobne stavke smo sicer slišali že tudi v primeru Huaweia...

ck41V_DFYnQ

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji