Objavljeno: 10.5.2019 13:00

Hikvision kaže prihodnost video nadzora

Udeležili smo se predstavitve podjetja Hikvision, sicer največjega proizvajalca varnostnih kamer (in povezanih sistemov) na svetu.

VTBUmJuoxNY

Letos so organizirali že drugo potujočo predstavitev (»Roadshow«) v obliki tovornjaka, opremljenega z vsemi možnimi varnostnimi izdelki. Ponujajo res velik spekter varnostnih kamer, vsekakor pa je najbolj zanimiv širok nabor pametnih funkcij, ki razširjajo možnosti video nadzora.

Med drugim so prikazali sistem, ki brez težav prepozna spol osebe, njeno približno starost, zabeleži barvno nošenih oblačil in hkrati tudi zabeleži, če oseba nosi nahrbtnik ali kapo. Ponujajo tudi sisteme, ki s pomočjo umetne inteligence ločijo med premikom človeka in premikom, ki ga povzroči (na primer) listje, ki leti v vetru, ali pes, ki teče čez ulico. Lahko tudi snemamo neko področje, ob tem pa zaradi potrebe po varovanju osebnih podatkov zakrijemo obraze ljudi. Ponujajo tudi sisteme, namenjene nadzoru pristopa v poslovne prostore, ki delujejo na podlagi prepoznavanja obrazov – podobno, kot delujejo sistemi za odklepanje pametnih telefonov, le da si v tem primeru lahko zapomnijo več sto zaposlenih.

ck41V_DFYnQ

Pri nas so zaradi varovanja osebnih podatkov tovrstni sistemi sicer še zelo omejeni, a kot pravijo pri Hikvision so te tehnologije uporabne tudi v druge namene. Tako je že kar nekaj interesa s strani trgovin, kjer lahko z varnostnimi kamerami delajo statistiko obiska – denimo, katera izmed izložb pritegne več ženskih in katera več moških pogledov. Kateri vhod je bolj priljubljen med starejšimi, kateri med mlajšimi, itd. Seveda so vsi ti podatki anonimizirani pred obdelavo, zaradi zahtev GDPR in ostalih predpisov.

Hikvision sicer ne prodaja končnim uporabnikom, njihove izdelke večinoma vgrajujejo in uporabljajo varnostna podjetja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji