Objavljeno: 21.5.2009

Mozillin reaktivni nahrbtnik

Iz laboratorijev projekta Mozilla je prišla zanimiva novica o novem "super dodatku", poimenovanem Jetpack. Mozilla Labs Jetpack, kot glasi njegovo polno ime, je trenutno v globokem preizkušanju in na voljo le najpogumnejšim kot alfa različica 0.1. Omogoča lažji razvoj novih dodatkov v čistem javascriptu in povezanih spletnih tehnologijah (HTML in CSS), ki jih sicer za izgradnjo dodatkov že uporabljamo, vendar je bilo do zdaj potrebno različne naprednejše zmožnosti dodajati tudi preko zapletenih opisnih datotek (RDF) in neredko tudi s pomočjo dodatnih binarnih gradnikov, kar je zahtevalo poseben razvoj in predvsem nezaželeno vnovično zaganjanje brskalnika po vsaki spremembi nameščenih dodatkov.

Jetpack ponuja zelo močne programske knjižnice, tako da lahko zelo zmogljive dodatke razvijemo v zgolj nekaj vrsticah kode javascripta. Jetpack med drugim podpira zunanje spletne storitve. Predstavljenja različica 0.1 npr. že podpira Twitterjev API. Poleg tega je vanj vgrajen tudi jQuery, po mnenju mnogih najboljša knjižnica za enotno delo z brskalnikovimi predmeti (npr. elementi DOM). Kot siceršnji projekti iz Mozilline hiše, je tudi Jetpack na voljo s povsem odprto kodo, ki je na voljo za izboljšave s strani spletne skupnosti. Kar pa je posebej zanimivo je, da je mogoče Jetpack pregledovati in dopolnjevati tudi s spletnim programerskim okoljem Bespin, ki je še eden od revolucionarnih nadgradenj brskalnika, ki so ga pripravili v Mozilla Labs.

Javascript tako postaja še močnejše orožje za spletne razvijalce. Poleg krmiljenja spletnih strani, možnosti izdelave celovitih spletnih aplikacij bo zdaj na voljo tudi razširjanje zmogljivosti samega brskalnika. Omenimo, da je podobno zmožnost že ponujal dodatek Greasemonkey, ki pa ni sestavni del brskalnika Firefox in tudi ne vključuje takšnega potenciala, kot ga obljublja Jetpack. Še ena omemba - možnost naprednega razvoja dodatkov v javascriptu ima tudi zadnja razvojna različica brskalnika Google Chrome (2.0.181).

http://labs.mozilla.com/2009/05/introducing-jetpack-call-for-participation/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji