Objavljeno: 12.5.2010

Mozilla razkriva Firefox 4.0

Razvijalci organizacije Mozilla so javno razkrili prve tehnične podatke in celo videz nove različice spletnega brskalnika Firefox 4.0. Priljubljeni brskalnik bo v novi različici hitrejši, zmogljivejši, a hkrati preprostejši za uporabo. Eden izmed ciljev je poenostavitev uporabniškega vmesnika na zgolj tiste elemente, ki so potrebni za brskanje. Ostale funkcije se bodo preselile v ozadje in pustile spletnim stranem več prostora in pozornosti uporabnikov.

Firefox 4.0 bo podpiral tudi novejše spletne tehnologije (HTML 5 in druge), pri nameščanju dodatkov ne bo potreboval ponovnega zagona, določena opravila bo znal izvajati v ozadju. Koristna novost bo namenska orodjarna za upravljanje nastavitev za posamezne spletne storitve (gesla, piškotki, posredovanje podatkov o lokaciji, dodatki, pomnilniški prostor in tako dalje).

Novi Firefox naj bi bil tudi bolj zanimiv za razvijalce. Poleg HTML 5 bo tu podpora za stilne strani CSS3, boljša interakcija s programi AJAX, boljša večpredstavna podpora in prenovljena podpora strojno pospeševanje za 2D in morda celo 3D grafike. Obljubljajo celo podporo za zaslone občutljive na večkratni dotik. Precej novih orodij bo namenjenih odkrivanju napak, kot je podpora za oddaljeni razhroščevalnik, lokalna spletna konzola in upravitelj profilov. Po sedanjih načrtih bo Firefox 4.0 v skoraj končni različici na voljo oktobra, končna različica pa mesec kasneje.

http://www.mozilla.org/firefox

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji