Objavljeno: 11.9.2005

Mozilla pripravlja nove različice

Mozilla Foundation bo še pred koncem leta izdala novi različici svojih paradnih konjev, brskalnika Firefox in poštnega odjemalca Thunderbird. Programska paketa bosta doživela precej novosti, saj je od različic 1.0 preteklo že celo leto, izdaje 1.0.x pa so prinesle samo manjše popravke, brez novih zmogljivosti. Zdaj pa sta na voljo prvi razvojni različici izdaj 1.5 obeh programov.

Najpomembnejša novost Firefoxa 1.5 Beta 1 je sistem za samodejno posodabljanje, ki samo dopolni obstoječo različico programa, brez ponovnega nameščanja. Pomikanje naprej in nazaj po zgodovini je precej hitrejše, zavihke lahko razporejamo z metodo "povleci-spusti", na voljo je možnost za odstranitev osebnih podatkov, okno z nastavitvami je v celoti prenovljeno, izboljšano pa je tudi zavračanje neželenih oken. Dodana je podpora SVG (Scalable Vector Graphics) in JavaScript 1.6 ter izboljšana podprtost CSS. Različica za Mac OS X bo odslej podprta v enaki meri kot različici za Windows in Linux.

Tudi Thunderbird 1.5 Beta 1 se lahko pohvali s sistemom za samodejno posodabljanje. Vključuje preverjanje črkovanja med pisanjem, zaščito pred lažnim predstavljanjem (phishing), podporo poddajam (podcasting) in druge izboljšave RSS ter brisanje prilog iz sporočil. Thunderbird 1.5 bo prinesel tudi številne druge izboljšave na področju varnosti in sodelovanje s strežnikimi filtri za neželeno pošto. Pomembna pridobitev za slovenske uporabnike pa bo nedvomno tudi prevod v slovenščino, ki smo ga čakali vse od Thunderbirda 0.7.3 naprej.

http://www.mozilla.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji