Objavljeno: 9.4.2019 13:00

Microsoftov brskalnik Edge na osnovi jedra Chromium

Microsoft je že lani decembra najavil, da bo opustil lastno jedro za spletni brskalnik in namesto tega v svojem brskalniku Edge uporabil odprtokodno jedro Chromium, ki je tudi osnova za Googlov Chrome, Opero in nekatere druge brskalnike. Zdaj je objavil tudi prvo delujočo in javno dosegljivo preizkusno različico novega brskalnika Edge, ki je sprva namenjena predvsem razvijalcem. Kasneje bo sledila širša javna preizkusna faza, preden bo objavljena končna koda.

Novi brskalnik Edge je na trenutno voljo za 64-bitne različico okolja Windows 10, kasneje pa bo kot kaže na voljo tudi za druge operacijske sisteme. Med drugim tudi za 32-bitne različice Windows, torej bo uporaben tudi na starejši računalnikih.

Novi Edge na videz spominja tako na Chrome, kot na dosedanji Edge. Uporablja Bing kot privzeti iskalnik in se zna prijaviti v Microsoftove storitve prek Microsoftovih računov. Sicer pa po delovanju spominja na okleščeni Chrome, saj številne pričakovane novosti, kot so podpora za mehko premikanje, prikaz PDF in druge dobrote, še manjkajo. Prav tako brskalnik še nima dokončnega uporabniškega vmesnika, težko pa je tudi soditi o hitrosti delovanja.

Trenutno tudi še ni jasno, kdaj bo Edge z osnovo Chromium na voljo v končni različici, zdi pa se, da se Microsoftu ne mudi in meri predvsem na kakovost izvedbe. Tedaj bo Edge najbrž potisnjen na vse sisteme Windows 10, v okviru rednih posodobitev operacijskega sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji